Gästblogg: 10 journalisttips till främst män 

Dagens tips kommer från Anna Snellman. Apropå #metoo och #Deadline har hon författat tio journalisttips till främst manliga reportrar och chefer – även om kvinnor också kan ha nytta av tipsen.

Anna Snellman

1) Utseende: Kommentera inte någon kvinnas utseende angående mun, ansikte, byst, bakdel eller resten av kroppen. Ge inte heller en kvinnlig kollega en oskyldig komplimang som ”fin tröja idag” om du inte säger sådant till dina manliga kollegor. Om du vill vara på den säkra sidan: lyssna – ger din kvinnliga kollega komplimanger som ”fin rock du har idag” och det känns bra för dig? Då har ni hittat en okej-nivå. Och så håller du dig till den nivån.

2) Vid datorn: Om kollegan behöver hjälp och du kommer fram till henne vid datorn, så ställ dig bredvid. Oftast har redaktioner stora skärmar. Det går bra att stå cirka en halv meter ifrån din kollega. Då upplevs du inte som obehaglig. Ställer du dig väldigt nära, så att ni nästan nuddar varandra – kan det ge en oerhörd obehagskänsla hos kvinnan. Om du behöver komma närmare så säg ”jag ser inte, når inte, kan jag flytta ett steg in?” Då ger du utrymme till kvinnan att maka på sig och på så vis ge dig mer plats vid datorn.

3) På konferensen/festen/minglet: Drick lagom med alkohol – du bör veta hur mycket du klarar innan du blir full (gäller givetvis kvinnor också. Men det är vanligt att män blir mest berusade). Var försiktig med dina kramar. Vid alkoholpåverkan är det lätt att kramen blir för hård eller för lång eller både och – även om du inte menar att ragga eller att göra illa. Det skapar ändå obehag. Vill du vara riktigt säker på att agera professionellt: säg hej, le, nicka, skåla. Vänta in om kvinnan vill krama dig.

4) Vid redaktionsmötet: Lyssna på dina kollegor, även de som är kvinnor. Avbryt inte för ofta även om du vill säga något. Du kan behålla tanken så länge och inflika när hon har talat till punkt. Du får gärna förstärka ”Bra idé Linda”, ”Ja, precis, som Barbro säger så tycker jag också att xxx”. När du talar med en kvinna: titta henne i ögonen.

5) I bilen: Om du kör bilen och behöver något ur handskfacket: istället för att luta dig snett framåt – be kollegan öppna handskfacket och kolla vad du nu vill kolla, exempelvis om bensinkortet är där.

6) Vid uppdrag: Om intervjupersonen vänder sig till dig eller tittar på dig fastän det är den kvinnliga reportern som ställer frågor så kan du lugnt säga något i stil med: ”Jag lyssnar. Det är hon ställer frågorna”.

7) Som chef: Ha inte ett undvikande beteende.

8) Toaletten: Lämna inte urinstänk på toalettringen eller någon annanstans. Tvätta händerna.

9) Köket: Visserligen kan kvinnliga reportrar också vara slarviga. Men oftast är det män som slarvar. Släng dina saker som har bäst före-datum. Är det oftast diskat fastän du knappt diskar – fråga om du kan bidra med mer insatser i köket.

10) Datorn: Tänk på vad du kollar på. Undvik att kolla på musikvideos med dansande halvnakna tjejer. Din kvinnliga kollega kollar i princip aldrig på dansande halvnakna män på arbetstid. Tips: du kan kolla på nyheter, sport, roliga klipp och söta djur.

 

Anna Snellman

tidigare journalist som bytt till kommunikationsbranschen. Twitter: @AnnaSnellman

18 reaktioner till “Gästblogg: 10 journalisttips till främst män ”

 1. Bra råd. Män bör också bli varse hur det ser ut på möten. Det är ofta så att män skämtar om eller avbryter kvinnor, eller helt enkelt pillar på mobilen, när kvinnor pratar. Och man kan säkert fylla på med mer sånt.

  Men jag vill invända mot toalettrådet. Det är en vanlig myt att det bara är män som grisar ner på toa. Lyft upp ringen och titta undertill, i framkant. Där sitter ofta intorkade gula skvättar som kvinnor lämnat efter sig. Lika illa det.

  Och det där med köket… Är det oftast män som lämnar disk? Källa på det…?

 2. Men kära nån. Ska man verkligen behöva ett sånt stramt regelverk för att ens ge en komplimang eller ta emot en komplimang? Man behöver ju inte kommentera kroppar på ett ovälkommet sätt men nog måste man ju ändå kunna säga att nån har en snygg tröja, kjol, jacka, skor eller en fint hår.

 3. Vi män vill läsa mer om sådana här tips från kvinnor.

  Karriären kan ta slut snabbt i dag. Det behövs bara ett misstag och så är chefen borta för gott.

 4. Åsikter är inte bara åsikter. Åsikter är individens sanning.

  Så dina åsikter kan vara helt avgörande för en människa som du aldrig kommer att träffa.

  Därför ska du sjunga ut när dina åsikter har tröttnat på att bara befinna sig i din hjärna.
  Dina åsikter kan göra någon annan till en stjärna.

  Sanningen ska fram. Det är det som är livets mening.

  Det är meningslöst att kritisera människors åsikter.
  Individens konstruktiva tankar ska dock framföras. Det är en av livets plikter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *