Rädda en skog med Evernote

Använd Evernote för dina manus och spara papper
Använd Evernote för dina manus och spara papper

En vanligt förekommande situation i mitt arbete är att jag sitter vid min dator och skriver mitt inslagsmanus, skriver ut det på skrivaren, går in i speakerbåset, läser in texten och därefter slänger bort papperet.

Möjligen har man det med sig en stund då man klipper, så att man kan skriva in ändringar och snabbt bestämma sig för hur kortversionen av inslaget ska se ut (då redaktören kommer in och ber om en sådan en kvart innan man slutar).

Men det känns ju ändå som om det är lite slöseri med papper. Och därför blev jag lite glad då jag upptäckte det här manuset i Evernote. Nu var ju visserligen inte mitt fantastiska miljösamvete, utan att den närmaste skrivaren var trasig under det där morgonpasset – men idén är ju ändå god. Så här:

 1. Använd Evernotes webbtjänst på datorn du använder för att skriva manus (eller installera rent av programmet om IT-säkerhetschefen på ditt företag tillåter det).
 2. Använd mobilappen då du står i speakerbåset och läser in din text.

Och se till att mobilappen är synkad varje gång du läser in en ny version, ifall det är en pågående nyhetsutveckling.

(Och du som jobbar på SVT – se till att ha manuset i iNews också, annars blir svensktextarna tokiga…)

Du som är redigerare och hatar den här idén eftersom du blir utan ett eget manus kan ju höra av dig i kommentarerna. 😉

(I sann public service-anda kan man ju lägga till att det också finns andra fina appar med motsvarande funktionalitet… :-))

7 reaktioner till “Rädda en skog med Evernote”

 1. Jag tyckte Evernote verkade fantastiskt när jag läste om det i The 4-hour workweek (ett must-read i sammanhanget!). Bland annat skulle appen/programmetn kunna känna igen handskriven text om man typ fotade anteckningar som sen skulle vara sökbara. Underbart om det skulle funka – gör det det för dig?

  1. Det ska funka. Däremot måste jag erkänna att jag aldrig testat funktionen i praktiken än.

   Har förresten på gång ett nytt inlägg där jag tar upp både Evernote och konkurrenterna i ”äta allt”-kategorin.

  2. Jag blev tvungen att testa! Jag fotade av en tidningsartikel med mobilkameran i ganska dåligt ljus. Jag kunde sedan söka och den kände enkelt igen rubrikorden.

   Orden i brödtexten var det lite värre med. Jag sökte på ”Kristianstad” och den hittade det, men inte den första förekomsten. Reporterns namn hittade den inte, och inte heller ett annat namn som förekom i texten.

   Och det var alltså maskinskriven text, inte handskriven som ju borde vara svårare. Men kanske var det det kassa ljuset som var problemet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *