Använd kameran till rätt saker – del 1

Jag är inte helt säker på att det handlar om någon konstnärlig poäng när det filmas av skärmar på tv-redaktioner hela tiden. Det är rent av möjligt att det handlar om att varken reportern eller fotografen vet något annat sätt att få med det där Youtube-klippet i sitt inslag.

Faktum är att det är skitenkelt. Nog finns det tillägg till webbläsare man kan använda sig av – och till och med riktiga program. Men sådan kreativitet brukar IT-säkerhetsavdelningar effektivt sätta stopp för. Därför tipsar jag i stället om den mycket enkla webbtjänsten Keepvid.

Youtubevideo där två män kör snöskoter nakna
Antag att du hittat ett Youtubeklipp som du vill använda i ditt inslag, till exempel musikvideon ”Man måste förtjäna att bo kvar”.

Då du bestämt dig för vilket klipp du vill använda, kopierar du dess länk så att du har den med dig till tjänsten Keepvid.

URL till Youtubeklippet "Man måste förtjäna att bo kvar"
Kopiera den aktuella URL:en till Urklipp

Med hjälp av tjänsten Keepvid är det sedan mycket enkelt att plocka hem klippet som en fil till din lokala dator. Klistra in URL:en i formuläret och klicka sedan på rätt nedladdningsknapp, det till säga den som hör till formuläret och inte den i annonsen.

Ett skärmklipp från keepvid.com
Tjänsten Keepvid används för att ladda hem Youtubeklipp till den lokala datorn. Se upp så du inte klickar på fel ”Download”-knapp.

För att det hela ska fungera är det viktigt att du har Java installerat på din dator. (Om du inte har det, får du upp en länk och instruktioner.) Efter ett tag får du upp flera olika filer som du kan välja mellan, exempelvis en mp3-fil om du bara vill ha ljudet.

Skärmklipp där rätt länkar för nedlladdning är markerade
Klicka på rätt länk för att ladda hem det format du vill ha. Klicka in på annonslänkarna.

Välj det format som passar dig och ditt redigeringsprogram bäst (klicka på länkarna till vänster, inte på annonsknapparna till höger!), och lägg filen på något listigt ställe där du säkert hittar den sedan (till exempel i en katalog på nätverket som du kommer åt också från redigeringsdatorn, om du skulle sitta någon annanstans då du laddar hem den).

Grattis – du har räddat en fotograf från att dö av skärmfilmningstristess – en mycket god gärning! 🙂

2 reaktioner till “Använd kameran till rätt saker – del 1”

    1. Det där är ju som det heter en helt annan fråga, som jag tror vartenda mediaföretag brottas med just nu. Vi kan väl för enkelhets skull säga att Elias’ tips gäller videor där det inte finns några frågetecken, t ex en video där redaktionen gjort upp med upphovsmannen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.