Tio kortkommandon som gör livet enklare

Jo jag vet.

Man vet att det finns kortkommandon. Och man har någon gång sett en lång lista och kanske till och med tänkt att ”det där borde jag lära mig”.

Men det blir inte av.

Därför här: mina tio favoriter. Tio kortkommandon för Windows och webbläsare som garanterat underlättar journalistens (och alla andras) tillvaro vid datorn:

 1. Ctrl + F: (alltså knappen ”Ctrl” och bokstavsknappen ”F”): betyder ”Find” och ger dig en sökruta. Med detta kommando kan du snabbt hitta det du letar även i romanlånga blogginlägg eller 500-sidiga statliga utredningar. Motsvarigheten på Mac är kringla + F.
 2. Ctrl + T: öppnar en ny flik i webbläsaren.
 3. Ctrl + Tab: hoppar framåt (åt höger) bland flikarna. (Håll in Shift – ”storbokstavpilen” – så hoppar den bakåt i stället.)
 4. Ctrl + W: ”dödar” fliken du just nu befinner dig på.
 5. Ctrl + Shift + T: öppnar den flik du just ”dödade”.
 6. Ctrl + L: placerar markören i adressfältet, där du kan skriva in nästa webbadress eller (beroende på webbläsare) göra en sökning.
 7. Alt + Tab: hoppar mellan dina öppna program och skrivbordet.
 8. Ctrl + C (eller X): kopierar (eller klipper ut) markerad text.
 9. Ctrl + V: klistrar in urklippt/kopierad text.
 10. Mellanslagstangenten: funkar för att hoppa nedåt en sida i taget i webbläsaren. (Håll in Shift så hoppar den i stället uppåt.)

Webbläsar-kommandona funkar garanterat i Chrome, men flera av dem funkar också i andra läsare.

Vännerna som jobbar i äppellandet kan vi tipsa om Macworlds lista över tio bra kortkommandon i Safari, respektive Apples egen lista över kortkommandon i Mac OS X.

Har du egna favoriter? Fyll på i kommentarerna. (Och ni som sen sitter och väntar på vad det ska komma för kommentarer – ni vet förstås att ni trycker Ctrl + R för att uppdatera sidan!)

26 reaktioner till “Tio kortkommandon som gör livet enklare”

 1. Alt + Tab hade jag inte koll på! Tackar för den 🙂

  f5 – gör också att sidan uppdateras
  Ctrl + Z – ångra en åtgärd
  Ctrl medan du drar i filen – filen kopieras

 2. Toppen lista för oss som tvingas jobba på pc ibland och inte riktigt har koll! Bidrar med ctrl + Z på Macen om man vill öppna fliken man nyss råkade stänga (alltså ctrl + shift + T på pc).

 3. You have unread messages (4) from Tara! Read now: http://inx.lv/koWq?h=b4652817f8ad442a4403d287dbd519bf- skriver:

  dc5op0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *