Använd kameran till rätt saker – del 2

Skärmklipp från Screencast-o-matic
Screencast-o-matic är en gratis webbtjänst för skärminspelningar

Ofta filmar man av datorskärmar på redaktioner av fel anledning. I förra inlägget skrev jag om Youtubeklipp som man lika gärna kan ladda ner.

Är orsaken i stället att man vill visa något som sker på skärmen så finns det bra alternativ i skärminspelningsprogrammen. Lifehacker har gjort en utmärkt genomgång av fem bra alternativ.

Programmet som alltid vinner vid jämförelser i den här genren är Camtasia Studio – men det kostar rusktigt mycket pengar. I det ingår emellertid en redigeringsfunktion, där det finns gott om effekter för att till exempel zooma in en viss del av skärmen eller på andra sätt markera vad som är viktigt.

Flera av programmen är väl värda att testa, men det som kanske är intressantast för den som sitter på en redaktion med en ambitiös IT-säkerhetsavdelning är kanske webbtjänsten  Screencast-o-matic där man i princip bara klickar på ”Start Recording” och sedan är igång.  (Se bara till att du har Java installerat, annars fungerar det inte!)

Man kan välja en ljudingång för att kunna kommentera det man gör på skärmen – till exempel för en instruktionsvideo – och man kan ställa in precis vilken del av skärmen man vill spela in. Då man är klar får man möjligheten att ladda upp filen till Screencast-o-matic, till Youtube eller att ladda ner den till den lokala datorn.

Ett mycket smidigt alternativ. De aber som finns är att inspelningstiden är begränsad till 15 minuter (vilket kanske inte är ett jätteproblem om du är nyhetsreporter), att muspekaren omges av en stor gul ring som jag inte lyckats välja bort och att man får företagets logga längst ner i vänster hörn.

Den som vill gangstra kan förstås spela in en större del än man tänkt använda i tv och klippa bort loggan i redigeringen – men den fula gula ringen runt muspekaren återstår förstås ändå.

2 reaktioner till “Använd kameran till rätt saker – del 2”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.