Spartips för stressade journalister

Det verkar finnas en naturlag som alltid placerar de häftigaste upptäckterna vid den sämsta tänkbara tidpunkten.

Jag brukar i alla fall alltid hitta de mest spännande artiklarna på nätet just som jag måste stänga ned datorn för att åka ut på inspelning, eller just som redaktören kommer springande med en akut koll i ett helt annat ämne.

Vad göra?

Intressanta texter man hittar på nätet kan sparas på många olika sätt.

Man kan skriva ut dem, man kan copy/pasta dem till Worddokument, man kan försöka spara länkar eller lägga upp ett system för bokmärken…

Två av de smartaste verktygen heter Pocket (tidigare Read it Later) respektive Instapaper.

Båda gör ungefär samma sak: sparar inte bara länken utan även själva texten, därtill i ett läsvänligt format, och därtill lokalt (om du vill) på datorn och/eller mobilen/plattan.

Sparandet kan också det göras både på datorn och i mobilen. En fördel jämfört med till exempel Evernote är att hela texten sparas ned när man använder dela-funktionen i Android. (Hos Evernote sparas då bara en länk.)

Precis som i Evernote kan man använda taggar för att sortera sitt material, t ex efter ämnen eller personer man är intresserad av.

Generellt är Pocket och Instapaper enklare än Evernote och andra ”allätare” som vi tidigare skrivit om, i bemärkelsen mindre komplexa. Här handlar det om att spara texter man hittar på nätet, punkt. Men för det syftet funkar de väldigt bra.

Använder du dessa – eller andra – verktyg? Meddela oss i kommentarsfältet.

 

7 reaktioner till “Spartips för stressade journalister”

 1. Jag använder både Instapaper och Evernote, men till helt olika saker.

  Att läsa-högen har gått från att vara en växande papperssamling på skrivbordet till att i huvudsak finnas i Instapaper. I huvudsak sorterat i tre mappar:

  * Inbox, där det mesta hamnar
  * Prio, för sånt jag vill läsa snart
  * Research, för sånt jag jobbar med för tillfället

  Det jag läser och som är bra favoritmarkerar jag i Instapaper – och då sparas det automatiskt till Evernote. Och nu kommer det fina i kråksången: När jag sen gör sökningar på Google får jag högst upp i träfflistan se hur många sparade texter i Evernote som också matchade min sökning.

  Att använda Evernote som ett digitalt klipparkiv på det sättet är riktigt, riktigt bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *