Prata i stället för att läsa

Mikrofon i speakerbås
Vifta, le och var dig själv i speakerbåset, så blir det bäst.

Som ny tv-reporter är det en svår balansgång mellan att lära sig av dem som redan kan yrket och att tappa sin identitet.

För man vill ju så gärna göra rätt. Man vill vara professionell och seriös och låta som dem på tv-nyheterna. Problemet är bara att alla till slut låter likadant. Och för den som tänker sig det som något slags karriärboost kan det ju vara intressant att tänka på att storheterna ofta är personligheter med speciella särdrag som man minns.

Om man kört på i något slags mainstreamträsk under sina första år på jobbet, blir det nog lite kämpigt att vakna upp en vacker dag och plötsligt byta stil. Då är det nog enklare att bara var sig själv från början.

Då det gäller att vara sig själv tänker jag i det här fallet mest på språket. Som public service-reporter begränsas man förstås av – fullkomligt rimliga – ramar som saklighet och opartiskhet, men man kan låta engagerad på rösten, växla tonfall och stå för sin dialekt också inom dessa ramar. De gör ju bara utmaningen intressantare!

Det är klart att publiken kanske första och andra gången reagerar på din kraftiga dialekt. Det är klart att människor kanske hör av sig. Men det är också klart att de vänjer sig. Det är klart att om vi som journalister vill öka människors kunskaper om det samhälle och den värld de lever i – så tål de nog båda elementa som att människor på olika platser i Sverige pratar lite olika, och opinionsundersökningar, reporäntehöjningar och politiska skandaler.

Då du står där i speakerbåset – glöm då inte bort vem du är och hur du faktiskt pratar. Lägg till några småord i ditt manus, några ”så” och några ”men”.

Jag har hört några få människor som verkligen säger ”dock” och ”sådan” – men de flesta skulle ha börjat meningen med ”men” i stället, och faktiskt sagt ”sån”. Ingen tror att du är dum i huvudet (huvet!) för att du inte låter som en fackbok i statskunskap.

Vifta lite. Rör på armarna. Gestikulera. Och är nyheten positiv – le. Testa. Det hörs att man ler.

Och om du jobbar med TV – glöm inte det. Du behöver inte säga allt. Mer än du tror syns på bilderna.

10 reaktioner till “Prata i stället för att läsa”

 1. Fast just ordet men är det tråkigaste som finns i en speaker.

  Ett tips är att skriva in pausering när man blir mer avancerad. Jag till exempel använder talstreck för pausering. Alla talord är bra att få med lägg in ord som ja och skriv oxå.

  Sen det som de flesta missar är tempot. De flesta läser för snabbt och använder för många ord. Många förknippar energi i rösten med tempo. Helt galet.

  Se texten som en övergång mellan två intervjubitar. Förenkla och korta ner fakta för intervjupersonerna är oftast långa i sina faktasvar. Och ajabaja nummer ett är att läsa in en speaker och ändå ha med sin egen fråga direkt efter. Vad är meningen att ha en speaker om du ändå ska möta din egen röst.

  Tänk på att andas ut innan du börjar läsa och läs inte längre än du har luft annars låter du som en flåsare eller en viss politisk reporter på TV4 som jämt har med tydliga inandningar i speaker.

  1. (Härligt nördigt detta…)

   Jag håller med om det mesta av det du skriver, men hajade till på det där med faktasvar.

   Om intervjupersonen ger långa faktasvar är lösningen inte att korta speakrarna – utan att ställa frågor som ger mer spännande svar.

   Fakta är inte fel, men om de inte är kontroversiella (”Projektet startades för tre år sen…”) kan de ju tas i de slipade speakrarna. Och så kan intervjubitarna innehålla värderingar och känslor – eller för den delen en detaljerad berättelse som ger identifikation även inför det främmande.

   Hör t ex Beatrice Janssons fantastiska intervju med Karin Schibbye (mamma till Martin): https://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4103142

   1. Nej inte att korta speakrarna – utan att få med faktan mer rakt på än vad intervjupersonen svarar. För det är som du säger att intervjubitarna ska vara känsla och värderingar men förklaringar som inte är värderande funkar bättre i speak.

 2. Внутри Москве приобрести аттестат – это практичный и экспресс метод получить нужный документ безо лишних хлопот. Множество организаций предлагают сервисы по производству и торговле дипломов разнообразных образовательных институтов – https://www.russkiy-diploms-srednee.com/. Выбор дипломов в Москве велик, включая документация о академическом и среднем профессиональной подготовке, свидетельства, свидетельства колледжей и академий. Основной достоинство – возможность приобрести свидетельство официальный документ, гарантирующий достоверность и качество. Это предоставляет уникальная защита против подделок и дает возможность применять диплом для разнообразных целей. Таким путем, приобретение диплома в Москве становится безопасным и эффективным вариантом для таких, кто хочет достичь успеху в карьере.

 3. На территории городе Москве приобрести аттестат – это практичный и быстрый вариант достать нужный документ без дополнительных трудностей. Множество организаций предоставляют сервисы по изготовлению и продаже свидетельств различных образовательных институтов – https://www.orik-diploms-srednee.com/. Выбор дипломов в городе Москве велик, включая документация о высшем и нормальном образовании, свидетельства, свидетельства колледжей и вузов. Основной достоинство – возможность достать аттестат Гознака, подтверждающий подлинность и качество. Это гарантирует уникальная защита ото фальсификаций и дает возможность воспользоваться диплом для различных нужд. Таким способом, покупка свидетельства в Москве становится достоверным и экономичным вариантом для тех, кто хочет достичь успеха в карьере.

 4. Купить диплом медсестры – Таков вариант получить официальный бумага по завершении образовательного учреждения. Диплом раскрывает двери к последующим карьерным перспективам и профессиональному росту.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *