Kom åt dina bokmärken överallt

Du har under många år motvilligt men tålmodigt byggt upp din fina länksamling i din urgamla Internet Explorer 7 som din arbetsgivare erbjudit dig. Plötsligt förändras tiderna och det dyker upp nyare operativsystem än Windows XP och andra webbläsare. Och det där med att klistra in viktiga länkar i mejl och skicka till och från hemdatorn är trots allt lite besvärligt.

Vad göra?

Om man sitter med en urgammal Explorer kan man alltid börja med att rädda bokmärkena (om inte IT-avdelningen gör det åt dig, vet du det?) genom att använda funktionen ”Importera och exportera”. I min nya fina Explorer finns den i Arkiv-menyn, men jag har använt den i tidigare nämnda version 7, så jag vet att den finns.

Men det bästa är förstås att se till att alltid ha bokmärkena synkroniserade mellan de maskiner man jobbar på. Om man kan hålla sig till en typ av webbläsare, till exempel Chrome, finns det ofta en inbyggd synkroniseringsfunktion som man kommer åt via inställningarna. Då synkroniserar man bokmärkena via sitt Google-konto. Mozilla har en liknande funktion i Firefox, Firefox Sync. Man skapar ett konto och kan via det synkronisera sina Firefoxinstallationer på olika burkar.

Begränsningen är förstås att man inte kan köra, säg, Chrome på jobbet och Firefox hemma.

Men det finns en väg runt detta.

Jag använder mig av tillägget Xmarks för att synkronisera mina bokmärken. Det finns för Explorer, Firefox, Chrome och Safari – så på det viset slipper man bestämma sig för en enda typ av webbläsare. Jag har inget att anmäka på utan tycker att det fungerar smidigt.

Du hittar Xmarks här.

 

2 reaktioner till “Kom åt dina bokmärken överallt”

  1. Ett annat alternativ är att spara alla bokmärken i en molntjänst som Delicious eller Diigo. Då kan man dessutom tagga alla sparade länkar, vilket är en stor fördel när länkarkivet sväller (jfr filtrera med taggar vs. bläddra i en katalogstruktur).

    När jag byggt sajten datajournalistik.se har jag använt just Diigo som länkdatabas. Det betyder att jag med ett klick kan bokmärka en intressant sajt, som då genast dyker upp på sajten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *