Klipp dina ljudfiler gratis

Då det diskuteras gratis ljudredigeringsprogram dyker alltid Audacity upp
Då det diskuteras gratis ljudredigeringsprogram dyker alltid Audacity upp

Då Micke tipsade om olika sätt att spela in telefonsamtal häromdagen dök frågan upp om vilka ljudredigeringsprogram man ska använda. Det gratisprogram som alltid dyker upp då frågan diskuteras är Audacity, som kan laddas ner här.

Programmet är utmärkt för att spela in saker, grovklippa eller till exempel lägga ihop flera ljudfiler till en eller dela upp en lång i flera mindre. Det finns också verktyg för att normalisera ljudnivåerna och för brusreducering (man väljer ut en del av ljudet med bara brus, som programmet sedan ”subtraherar” från det ljud man vill förbättra).

Att jag inte hyllar programmet mer beror på att jag inte testat det mer än så. Jag tycker att det varit enkelt att komma igång och att det varit intuitivt att jobba i. Den som behöver en handledning på svenska hittar en sådan här (pdf), även om den handlar om en äldre version.

Det som var lite lurigt i början var att stödet för mp3-formatet måste laddas ner separat på grund av rättighetsskäl. Men allt man behöver veta om det finns på nedladdningssidan.

Nöjer du dig inte med detta?

På Lifehacker hjälps man just nu åt att rösta fram det bästa ljudredigeringsprogrammet. I kommentarerna till den här posten verkar det finns en hel del matnyttigt för den som vill bilda sig en egen uppfattning i frågan.

 

 

https://audacity.sourceforge.net/

https://lifehacker.com/5939189/best-audio-editing-application

 

3 reaktioner till “Klipp dina ljudfiler gratis”

  1. Det finns många åsikter om att exportera till mp3 med Audacity. Det som är säkert är att om du exporterar till mp3 med LAME ska du ändra inställningarna till Virtual bitrate (VBR) för att få bäst ljudkvalitet. Inställningarna för det hittar du under knappen ”spara som” i dialogrutan med samma namn.

    Andra föredrar att exportera till Constant bitrate (CBR) med hjälp av Fraunhofer encoder i exempelvis iTunes från en WAV-fil. Många äldre mp3-spelare har svårt med vbr.

    Om du är ute efter små filer är VBR mp3 i mono, som du ändrar genom funtionen stereo till mono. Sen exporterar mp3 kvalitet 8 och joint-stereo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.