Alla är journalister – så lär du dig verktyget

Journalisttips.se drivs med WordPress - nu har vi möjligheten att lära oss vad vi håller på med
Journalisttips.se drivs med WordPress – nu har vi möjligheten att lära oss vad vi håller på med

Sannolikheten för att en stor del av dem som läser Journalisttips.se är journalister är väl ganska stor. Men vi har också andra läsare – till exempel studenter och andra som gärna vill få en inblick i hur reportrar gör och tänker.

Inte bara vi som är yrkesverksamma journalister publicerar tankar och idéer (och rentav journalistik!) på nätet, där det inte är de verktyg som vi använder på våra arbetsplatser som är de rådande. Vi tradjournalisters arbetsgivare har säkert goda skäl att kasta pengar efter dem som utvecklar kommersiella publiceringssystem, men annars är det fria öppen källkodsalternativ som är vanliga.

Joomla! och Drupal är namn på publiceringssystem som är välkända i webbvärlden, men kanske inte för en bredare publik. Det är däremot det system som vi använder för att driva Journalisttips.se – nämligen WordPress.

WordPress är mycket enkelt att använda, och finns i två varianter. Man kan antingen registrera sig som användare på wordpress.com. Då finns allt på deras servrar och det kan jämföras med att använda vilken bloggtjänst på nätet som helst.

Den som däremot verkligen vill driva sin egen WordPressajt beger sig till wordpress.org, där den riktiga programvaran finns. Du behöver en egen server eller ett webbhotell att lägga din sajt på. Vill du köra en egen server lokalt på din egen dator som en testmiljö kan du använda WampServer. För att klara de här stegen behövs förstås en viss kunskap, men då det är överstökat handlar det mesta om att lära sig själva WordPress.

Det är då det är så praktiskt ordnat att svenska WordPressexperten Thord Daniel Hedengren bara häromdagen utkom med en helt gratis bok i ämnet. Du som vill ha en kortfattad och pedagogisk introduktion i bokform hittar ”Webbpublicering med WordPress” i pdf-format för nedladdning.

Det är en 89 sidor lång bok som innehåller det mesta man behöver för att komma igång: inställningar, sidor, bilder, kommentarer, länkar och så vidare. De som vill konfigurera sin installation efter eget tyckte och smak hittar avsnitt om teman, widgets och tillägg. Ge det en chans, du som funderat på att börja blogga.

Dokumentationen på wordpress.org är förstås utmärkt och omfattande och finns även på svenska. Men börja med Thord Daniel Hedengrens bok. Och kom gärna tillbaka till oss sedan, och berätta om allt vi skulle kunna göra bättre, så att vi lär oss något. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *