Hitta tillbaka till platser du besökt

Jag fortsätter här på temat från i förrgår, som handlade om att hitta tillbaka till sidor vi besökt tidigare. Då var problemet att vi hade råkat stänga en flik av misstag – och enkelt kunde öppna den igen.

Då påminde jag också om webbläsarhistoriken som det är lätt att glömma bort att den finns. Problemet med den är att man kanske rensat den – eller att man helt enkelt sitter på en annan dator då man vill komma åt den där sidan. Den där sidan som hade med något visst att göra – och som man är säker på att man sett förut. 

Med SeenBefore kan man begränsa sina sökresultat i Google till sådana man besökt tidigare
Med SeenBefore kan man begränsa sina sökresultat i Google till sådana man besökt tidigare

Det ska erkännas att jag inte själv prövat tjänsten i dagens tips. Och då jag skulle testa inför författandet av det här blogginlägget – så visade det sig att tjänsten blivit så populär att man inte längre kan registrera sig. Men de bygger ut för fullt, och tar emot nya medlemmar endara dagen. Jag hörde om tjänsten i poddcasten Webbradion där man vittnar om dess förträfflighet.

Hur som helst – surfa in på SeenBefore och bekanta dig med tjänsten som gör att de sökresultat du får upp är sådana du besökt tidigare.

Scenariot är alltså att du sitter och gör research, googlar och hittar något som verkar lite halvintressant, men det var ett stickspår, så du fortsätter med det du egentligen höll på med. Vis av erfarenhet en vecka senare inser du att det var det där som du tidigare trodde var ett stickspår – som är grejen! Men du har din vana trogen raderat historiken i din webbläsare (alternativt sitter du vid en annan dator). Det är då SeenBefore gör nytta. Den kommer nämligen ihåg vilka sidor du besökt tidigare, och väljer bland dem då du googlar.

Tanken är alltså att du kommer ihåg ungefär vad du sökte på, eller någon formulering från den där sidan som kommit tillbaka till ditt minne – och att du googlar efter det, men i stället för att få de sedvanliga tio tusen träffarna, så får du i stället ett urval som baserar sig på det du redan besökt. Om du vill alltså – annars fungerar det som vanligt.

På sin sida förklarar utvecklarna hur tjänsten ska användas. Enligt utvecklarna själva älskar de min integritet över allt annat etc etc, men surfar du efter något du skäms över eller bedriver riktigt känslig research ska du kanske fundera en vända extra. Förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.