Så såg sidan ut – förut

Inför valet 2010 gjorde jag en granskning av en Centerpartistisk riksdagskandidat med en märklig hemsida.

Det var en helt öppen hemsida med mängder av konspirationsteorier, bland annat om att judar skulle ligga bakom 11 september-attackerna och Förintelsen.

Eftersom han fått plats på Stockholmscenterns riksdagslista två val i rad – alltså även 2006 – så ville jag förstås veta hur länge sidan funnits och hur den sett ut, i synnerhet som han själv marknadsfört den i Centerns interna informationsmaterial.

Kandidaten själv berättade att han hållit på sedan 2002 men jag ville inte bara ha hans utsaga. Och jag ville veta hur den sett ut.

Här kom tjänsten Wayback Machine väl till pass. Den sparar ”ögonblicksbilder” av webbsidor från hela världen, och har man tur har den råkat fånga just den sida man i dag är intresserad av.

I detta fall hade den det. Kandidatens sajt var uppsnappad många gånger, ända tillbaks till startåret 2002, och det visade sig också att den hade sett i stort sett likadan ut under alla dessa år. Formuleringarna om de judiska konspirationerna hade t ex funnits med från start.

Wayback Machine sparar inte alla sajter, och det kan gå lång tid mellan nedslagen på de den följer. Men exemplet med Centerkandidaten visar att det kan vara väl värt att göra ett försök även med små och till synes obskyra sidor.

Det som sparas är inte en ren bildfil utan ofta kan man följa länkar åtminstone ett steg från huvudsidan. Samtidigt som bilder och videofiler ofta saknas, av utrymmesskäl.
(Andra kul exempel kan vara t ex svt:s webb från 1996 eller Föreningen grävande journalister från 2002 – med reklam för att nästa års grävseminarium hålls i Göteborg…)

Från svt.se anno 1996

Wayback Machine är för övrigt bara en del av jätteprojektet archive.org som även samlar andra mediatyper t ex texter, video och livekonserter (!). Ett paradis för arkivnörden således.

Har du gjort fynd på den historiska webben? Dela med dig i kommentarsfältet!

10 reaktioner till “Så såg sidan ut – förut”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.