Emmas T:s många identiteter – så googlar du bilder

När jag i våras granskade de nya guldhandlarna på nätet stötte jag på sajten Guldkit som inte visade upp några priser men kunde ståta med ett antal mycket positiva kundrekommendationer. Där fanns inga efternamn men flera glada ansikten.

Var bilderna äkta? Jag prövade Googles bildsökfunktion och kunde snabbt se att så inte var fallet. Flera av kunderna kunde återfinnas på andra sajter i helt andra roller, bland annat ”Emma T” som verkade syssla med både inkontinensbehandling och skilsmässorådgivning.

 

 

Det var naturligtvis köpta bilder, vilket visade sig i en av träffarna.

Hur gör man då för att ”bildgoogla”? Börja med att högerklicka på den bild du är intresserad av. Markera ”Kopiera bildwebbadress”.

 

 

Gå sedan till Googles bildsökningssida och klistra in adressen (Ctrl + V) och klicka på frågetecknet. (Om du gör sökningen på Googles vanliga söksida så får du ett förslag om att testa bildsökning i stället.)

Sen kan du börja sondera bland träffarna. Du får både träff på bilder som Google uppfattar som ”visuellt liknande”, och på sajter som har just din bild (om såna finns).

Förutom granskning av misstänkta köpebilder kan bildsökningen bl a erbjuda en möjlighet för alla fotografer som misstänker att bilder utnyttjats på nätet utan tillåtelse. Den som letar efter bilder från samma fotosejour har också hyggliga möjligheter att hitta rätt med de ”visuellt liknande” träffarna.

Vill man bli lite nätfilosofisk kan man ju se en paradox – eller fullbordad cirkel – i att webbföretagens webbföretag Google nu gör det möjligt för fotografer att hitta de verk som spridits utan tillåtelse på den webb som så ofta beskrivits som omöjlig att överblicka.

Men även utan filosofi är bildsökning ett spännande och funktionellt verktyg i vår research.

15 reaktioner till “Emmas T:s många identiteter – så googlar du bilder”

  1. Även https://www.tineye.com gör samma sak – och, tror jag, har hållit på längre. Den är bra, och till åtminstone Firefox (säkert också Chrome) finns ett tillägg för att högerklicka på en bild och ”Search on Tineye”. Även om den inte nödvändigtvis är bättre än googles (ibland betydligt sämre), är det ibland skönt att kunna prova båda.

  2. Kan precis som Andre slå ett slag för Tineye, den har funnits i typ fem år, och brukar, åtminstone ännu så länge, ge betydligt fler träffar än Googles bildsök. Tineye finns också som en praktiskt Google Chrome-plugin, så att man bara kan högerklicka på en bild och söka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *