Så sparar du sekunder

Häromdagen kunde du läsa om klipp- och klistra-journalistik här på Journalisttips, och Micke tipsade bland annat om programmet Ditto som utökar funktionaliteten för klippbordet i Windows.

Det praktiska med ett sådant program är ju att man kan ha flera klipp lagrade åt gången, i stället för att det man nyss klippte ut försvinner bort i tomma intet om man behöver kopiera något annat.

Men det finns gott om alternativ, till exempel för mobilen, vilket framgick av det inlägget. Men nyss dök det också upp en omfattande genomgång av en hel rad verktyg för klippbordet på How-To Geek. Läs den, och testa dig fram.

En störande sak med vissa sådana här program är att de är ett extra lager i stället för en utökning av klippbordet. Allt man klipper ut sparas visserligen genast där, men inklistringsproceduren är krånglig: Först väljer man ut det man vill klistra in och väljer att det är det som ska föras över till det vanliga klippbordet – först därefter kan man klistra in det med hjälp av Ctrl + V.

Den proceduren slipper man med Ditto. Så snart man använder det programmet kan man klistra in direkt från det.

Något jag verkligen föll för hos Ditto var dess speciella förmåga att kunna klisra in text oformaterad. Formaterad text från till exempel webben eller Word behåller sin formatering då man klistrar in dem i en del mejlprogram och vissa redaktionella system – där sedan möjligheten att enkelt ta bort alla formateringar är väl dolda eller obefintliga. Resultatet blir inte bara fult utan också oöverskådligt.

Det här irritationsmomentet har förmodligen inte bara jag löst genom åren genom att ha Anteckningar öppet – så att man kan klistra in den formaterade texten där, markera den, kopiera den igen, växla till det redaktionella systemet och därefter klistra in den igen. Onödigt arbete! Med Ditto kan man klistra in texten utan formatering med en enkel knapptryckning.

Och det fiffigaste av allt? Ditto finns i en portabel version (nedladdningslänk). Men hojta gärna till i kommentarerna om du hittar något program du gillar bättre i listan hos How-To Geek som länkas ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.