TV-reportage från ax till limpa – med mobilen

För några år sedan bråkades det en del på jobbet om de nya småkamerorna som videojournalisterna skulle jobba med. Mycket handlade väl om rädsla för att alla de riktiga tv-kamerorna skulle bytas ut på sikt. Och mycket handlade väl om rädsla för att det skulle gå ut över kvaliteten.

Nu görs några jobb varje dag med småkameror, medan andra görs med riktiga tv-kameror. Och ibland ser inslagen som gjorts med småkamerorna rätt taskiga ut, men det är väl oklart om det beror på att vi som hanterar dem är mindre vana eller på att de faktiskt är sämre. Antagligen varierar väl förklaringsmodellen beroende på om man vill ha högre lön eller större teknikbudget.

Men sedan de där diskussionerna har kamerorna krympt ytterligare. I dag har många av oss smarta telefoner, och häromdagen gjorde de sitt intåg i SVT:s Hallandsnytt – på riktigt, i produktionen.

Börja med att kolla på den här Hallandsnyttsändningen, från 4.50 in i programmet.

Reportern bakom porträttet heter Per-Olof Stjärnered. I sändningen berättar han också i studion lite mer om hur han jobbat. Men inte tillräckligt för att mätta kunskapstörsten hos en nördblogg med journalistikinriktning, förstås. Vi ville veta mer, och fick veta att allt började med en kurs i mobil- och videojournalistikkurs i Budapest.

Kursen som gavs via Circom tog bara upp iPhone, och Per-Olof Stjärnered använde sin privata 4s till reportaget. Därtill hade han ett stativ som ingår i videojournalisternas utrustning på Västnytt.

Bilden är ju en sak, men hur kunde ljudet bli så pass bra? ”Jag har använt lite olika mickar. Vid intervjun är det trådlös mygga som jag kopplat in via ett interface som heter irig pre. Sedan för att spela in musiken så tror jag att jag använde Fostex ar-4i och en liten shotgunmick”, skriver Per-Olof Stjärnered.

En extern mikrofon och fostexen var vad han använde för att speaka, tillsammans med redigeringsappen 1st video. Men det var inte ljudet som var den största utmaningen.

”Iphonen har inte direkt ett lysande kontrastomfång. Så att filma i solljus var svårt. Och när du ställer fokus och vitbalans så har du inte samma kontroll som med en stor kamera. Sedan var det en utmaning att komponera bilderna då man inte kan zooma. Det är att använda fötterna och huvudet som gäller”, skriver han.

Ett sätt att få större kontroll över filmandet med telefonen har varit att inte använda den inbyggda funktionen för att filma, utan i stället en separat app.

”Appen jag använde heter Filmic Pro. Med den går det att låsa exponering, vitbalans och fokus. Vilket gör att filmerna får ett mycket mer professionellt utseende. I den appen går det även att välja hur många bilder per sekund man vill spela in i samt i vilken upplösning och kvalitet.”

Per-Olof Stjärnereds reportage är ett utmärkt exempel på vad som går att göra med den här enkla tekniken – men han tycker inte att det är här den bäst kommer till sin rätt.

”Jag tror först och främst snabba inslag till webben. Det kan vara tre bilder från en brand, eller tre bilder och en räddningsledare, som snabbt ftpas via telefonen till redaktionen. Eller extramaterial till webben”, skriver han.

Ska man göra den här typen av reportage med den här tekniken krävs det gott om tid. Men annars kan den leda till större spontanitet, resonerar han.

”Det är ju teknik som är lätt att ta med sig så det öppnar ju upp för ett mer spontant rapporterande. Telefonerna har vi alltid med oss och dyker läget upp så kan vi nu fånga det i rörliga bilder.”

I vilka fall skulle du helt avråda från att göra inslag med den här tekniken?

”Den här tekniken är inte lika snabb och stabil som ett tradinionellt ENG-team. Så när det ska gå snabbt och sändningen hänger på inslaget: Skicka inte ut en journalist med en mobiltelefon! Jobb där man behöver zooma faller också bort. Likaså klarar mobilerna inte regn så bra.”

Vad har du fått för reaktioner?

”Jag har fått uteslutande positiva reaktioner måste jag nog säga. De flesta tycker att det är spännande vad man kan göra med sin telefon.”

Uppdaterat 121102: Nu har Hallandsnytt lagt ut inslaget som ett separat item. Du hittar det här.

4 reaktioner till “TV-reportage från ax till limpa – med mobilen”

  1. En kompletterande lista med tips på funggerande android-appar skulle vara välkommen. För oss som jobbar på lågbudgetredaktioner på landsorten är sådana här tekniklösningar guld värda. Men just lågbudgetredaktioner tenderar också att köra enkla PC/Androidlösningar, snarare än Apple/iPhone, så…

  2. För iPhone är appen FiLMiC Pro betydligt bättre än den inbyggda kamera-appen när det kommer till filminspelning. Den ger dig möjlighet att kontrollera ljudvolym, FPS och mycket annat. Rekommenderas.

    1. Oj.. Tyvärr har jag ingen bra kamera på min android-telefon (240p), vilket gör att jag inte testat det. Men sen är Dropbox fantastiskt när det kommer till att dela ut filmen till sig själv, om man inte har tillgång till en FTP-server.

      Även om en iPhone har en bra mikrofon är en extern blåtands-mikrofon, eller ansluta en ”mygga” med en adapter att föredra. En kondensatormikrofon fångar ju upp allt oväsen, vilket i och för sig är bra om man ska fånga miljön.

  3. I am the trainer who led the mobile journalism course for Circom that Per-Olof participated in. What he managed to achieve with just two days training is quite remarkable. I should point out that this was the first time that Circom ran a ”MoJo” course and we had some small hiccups. It’s unfortunate that Per-Olof didn’t mention the ability to broadcast live video to your tv network from the phone using Apps like Quicklink LNG or Dejero but that does depend on 3G mobile coverage. When 4G becomes the standard it will greatly improve the potential. If you have any questions about the course content, Apps or hardware you are welcome to get on touch. Regards @glenbmulcahy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.