Rädd för datafel? Skaffa hittepådator!

Det fanns en tid då människor med allvarlig min talade om att de fått ”datafel”. Sedan lärde sig samma människor lite mer, fast de lärde sig fel igen, knackade på själva datorlådan och talade om att det var något skit med hårddisken.

Försöker du verkligen? Du vill lära dig mer, men är lite rädd för datafel? Kanske har du tänkt att du vill installera Linux, eller att du vill surfa på några skumma sidor (research), men är rädd för att få in virus i datorn. Eller så vill du helt enkelt installera något nytt program (kanske för att recensera?) eller bara testa någon grej, men du har en arbetsstation du är nöjd med som den är, och du känner dig inte tillräckligt trygg som datoranvändare för att ta några risker (även om du kan tycka att det vore lite kul).

Då är det ingen dum idé att skaffa en hittepådator. I ditt vanliga system installerar du ett program som låtsas att det är en dator. Du får själv hitta på vilka prestanda den ska ha. Sedan installerar du ett operativsystem på den, och kan jobba i det i ett eget litet fönster. Där kan du hitta på allt möjligt dumt, och då hittepådatorn svämmar över av virus och installationer som gått snett – ja, då raderar du den bara. Och din vanliga dator – själva värddatorn – ja, den vet ingenting.

Virtualisering kallas det för, och det finns många programvaror man kan använda sig av. Jag har testat VirtualBox från Oracle med gott resultat. För oss glada amatörer fungerar det fint med gratisversionen.

Man skapar en hittepådator som man är nöjd med, och för att sedan kunna använda den behöver du ett operativsystem. Linuxvarianterna är bra då man bara ska testa saker, eftersom de dels är lika användarvänliga som allt annat nu för tiden, dels är helt kostnadsfria. De populäraste varianterna är Ubuntu och Linux Mint.

Det klassiska sättet att installera ett operativsystem på är ju att stoppa in en dvd-skiva i läsaren och starta om datorn. I hittepå-världen duger det med en hittepå-dvd, det vill säga en diskavbild, vanligen en iso-fil. Det är en fil som bit för bit avbildar den aktuella skivan. Olika varianter av Linux, som de ovan, distribueras som iso-filer. Och som av en händelse kommer det att visa sig att VirtualBox kan läsa sådana filer, och starta hittepå-datorerna från dem.

Redan då du gjort installationen kommer du att hitta en rad verktyg du kan använda dig av, till exempel en webbläsare (som du nu utan dåligt samvete kan lusa ner med allehanda tillägg) och en kontorssvit. Och har du valt en Linuxdistribution så brukar det aldrig vara långt bort till exempelvis en Python- eller Ruby-installation. För den journalist som känner att det vore spännande att lära sig programmera, så brukar de språken dyka upp. (Och så brukar det dyka upp länkar till The Bastards Book of Ruby också.)

Lycka till! Hör gärna av dig och berätta vad du använder din hittepådator till!

En kommentar till “Rädd för datafel? Skaffa hittepådator!”

  1. Är du intresserad av GNU/Linux är det viktigaste faktiskt inte det grafiska, utan att bli vän med terminalen, kunna navigera, installera och ändra filer i terminal-mljö. Den som kan det kan därefter klara av vilken distribution som helst, förutsatt att det finns bra vägledning och en bra användarbas som hjälper dig att komma igång.

    Jag gillar distributionen Debian, vilken både mint och ubuntu bygger på, för min hemmaserver och VPS (virtuell privat server).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *