Boka mindre!

Härom veckan skrev Elias ett läsvärt och uppskattat inlägg om att göra tv-inslag över dagen.

Jag skriver under på det mesta han tar upp men kompletterar gärna med en viktig punkt:

Strunta i att boka upp en massa folk! Åk i stället!

Så här:

Majoriteten av de dagsjobb som görs på en nyhetsredaktion handlar om frågor, inte om personer.

Det vill säga: striden handlar inte om kommunalrådets framtid utan om förslaget att bygga om torget.

Visserligen är kommunalrådet ofta en given medverkande i inslaget om det nya förslaget (eller den politiska striden, eller det tuffa budgetläget…). Men om vi rannsakar oss själva så är hen sällan oersättlig.

Hur gör vi storyn om kommunalrådet är på semester? Vi gör den förstås ändå, men med andra politiker. Kanske något nytt ansikte från oppositionen, eller ett ansikte mer än vanligt från ”vanligt folk” på stan. Eller en bibliotekarie. Eller en mackägare.

Vi löser det ju om folk är borta. Så därför är det bara dumt att binda upp allt på att de ska vara där.

Om redaktören skulle skrika högt om just kommunalrådet går det alltid att lösa med en telefonare hemma på redaktionen senare på dagen.

Den tiden kommer ni att ha. Ni kommer att ha tre timmar på eftermiddagen som ni sparade in på förmiddagen genom att åka ut vid tio i stället för efter lunch.

Ni kommer kanske att ha ett material som ser lite annorlunda ut än om ni jobbat på det vanliga sättet. Bilderna lite snyggare till exempel – eftersom det fanns tid över att sätta upp stativet och göra de klassiska torgexteriörerna på förmiddan lite lugnt och genomtänkt, medan ni väntade på att alla ni sökt skulle ringa tillbaka.

Och det kom kanske t o m med med en bibliotekarie och en mackägare – och nån ny stjärna från oppositionen – som alla hade jätteintressanta tankar om ombyggnaden av torget, men som aldrig kommit med om ni stannat på redaktionen tills ”alla” var inbokade.

I så fall hade ni nog fortfarande inte ha kommit iväg. För kommunalrådet var ju på semester.

2 reaktioner till “Boka mindre!”

  1. Det är bara att ta fram tuschpennan och stryka under hela det här blogginlägget. Bra formulerat! I alla medietyper, men kanske främst i de tekniktunga (som tv), vinner man på att komma iväg snabbt.

    Verkligheten finns därute – inte vid telefonen.

    Kommunalrådet är verkligen inte oersättlig. Snarare är det knappast en förlust om journalister intervjuar färre makthavare i tid och otid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *