Rundringningen är redan gjord

Kommun- och landstingsdatabasen Kolada innehåller allt du kan tänka dig att du har dragit dig för att göra en rundringning om
Kommun- och landstingsdatabasen Kolada innehåller allt du kan tänka dig att du har dragit dig för att göra en rundringning om

Jag och Micke fick ju äran att prata då föreningen Fajk anordnade Hacks & Hackers i Stockholm för en tid sedan. Före oss föreläste statistikern Love Hansson. Han presenterades så här i programmet:

Love Hansson, som är statistiker och jobbar på Pensionsmyndigheten, pratar om hur tillgängligheten på data har ökat de senaste åren, men att de som utvärderar verksamheten (journalisterna!) inte hängt med. Han håller själv på att bygga upp en analys- och visualiseringstjänst baserad på Kommun- och Landstingsdatabasen Kolada.

Visst låter det spännande? Värt att vänta på! Men under tiden finns ju just Kommun- och landstingsdatabasen Kolada tillgänglig för alla som vill prova på.

Där finns massor av rundringningar som redan är gjorda. Med några enkla knapptryckningar får man veta hur mycket alla kommuner i ens spridningsområde satsade på förskolan per invånare under år 2011.

Man får en enkel sammanställning för hela länet, som man sedan kan skicka vidare till grafikavdelningen, så kan de jobba ihop något snyggt medan du och fotografen åker ut och intervjuar barn, förskollärare och politiker.

Som en liten bonus fick man förutom tabellen ”Kostnad förskola, kr/inv” också upp tabellerna ”Kostnad förskola, kr/inv 1-5 år” och ”Invånare 1-5 år, andel (%)” för att kanske ha möjlighet att säga något mer. Sedan gäller det förstås att försöka lista ut vad man kan dra för slutsatser av siffrorna.

Borde vi flytta från Östra Göinge till Lomma för dotterns skull? Det kanske är en bra fråga till experten i studion? 🙂

En kommentar till “Rundringningen är redan gjord”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.