Juldagsmys: Vann krig – åt dödsäpple

Idén med Journalisttips är att vi ska finnas i gränslandet mellan tekniken och journalistiken – ”Spräck och tech” är ju vårt valspråk. Men i dag är det juldagen och vi fuskar lite.

Vi flyttar oss lite i det där gränslandet mot tekniken, men åt historiehållet. För vetenskapshistorien kan bli mycket Newton och Einstein ibland, men på den här bloggen ligger intresset mer åt IT-hållet. Och där finns en spännande figur som Alan Turing – en av de viktigaste personerna i datorhistorien.

Lyssna: Vetandets värld : Alan Turing ville bygga en hjärna 20121204 12:10

Han utvecklade bland annat Turingmaskinen, som är en teoretisk modell för att utföra beräkningar. Man brukar tänka sig en oändligt lång remsa med rutor som ett skriv- och läshuvud kan flytta sig längs med. Det är en idé som ingen som läst på en datavetenskaplig utbildning kan missa.

Det gör däremot många andra. Men som journalist är det ju aldrig fel att vidga vyerna lite. Det har Vetenskapsradion redan gjort i fallet Turing – så ta 20 minuter och lär dig lite mer om ett annat område.

Och du som fortfarande tvekar och kräver lite sex och våld för att bli intresserad ska veta att killen dog bara 41 år gammal med ett förgiftat äpple intill sig – och att han var öppet homosexuell i en tid då det fortfarande var olagligt. Och så avgjorde han förstås andra världskriget också med hjälp av lite kryptoklurande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *