Ta bort hemlisarna ordentligt

Nästan varje dag i yrket som nyhetsjournalist utbyter man ju extremt känsliga handlingar med hemliga källor i mörka parkeringsgarage (inte?). Efter en tid tenderar det ju att bli ganska mycket material som man lagrar elektroniskt, och även den mest arkivbenägne måste så småningom rensa i sitt digra researchmaterial.

Då gäller det att tänka sig för.

Om du drar filerna till papperskorgen, så har det inte särskilt mycket att göra med borttagning över huvud taget. Papperskorgen är en mapp i din dator, så ingenting raderas – det bara flyttas. Sedan finns det förstås lite extrafunktioner knutna till papperskorgen, till exempel möjligheten att tömma den. Men filerna är definitivt inte borta. Speciellt inte då din hemliga källas arbetsgivare stjäl din laptop.

Nästa steg är att ta tala om för datorn att faktiskt ta bort filen, att rensa papperskorgen. Då borde man väl ändå vara säker på att den inte finns kvar?
Det kan man inte.

Föreställ dig din hårddisk som en en byrå med en stor mängd lådor. Du lägger dina data i en låda och klistrar på en etikett, alltså ger filen ett filnamn. Då man kommer med nya data som man vill lagra i byrån, så gäller regeln att man får ta vilken låda man vill, så länge den saknar etikett.

Vad man gör då man säger åt datorn att radera filen, är att man rycker bort etiketten från lådan. Det är alltså fritt fram att stoppa in nya data i lådan. Ligger det redan något där, så slänger man det; det är ju fritt fram, eftersom etiketten är borta.

Men innehållet i lådan är kvar fram till dess att man lägger dit något nytt! Och, förstås, möjligt att plocka fram för den som har kunskaperna (vilket du förstås uppskattar, då du råkar radera alla foton av barnen).

”Kunskaperna” förresten – ladda hem till exempel Recuva och testa själv. (Läs mer i artikeln 15 Free File Recovery Software Programs. A List of the Best Free Undelete Software for Windows). Det är inte rocket science.

Det finns förstås en bot. Om nu filerna försvinner på riktigt först då de skrivs över, så är det väl det man får göra. Och naturligtvis finns det program som raderar just på det sättet. Då man säger att man vill radera en fil, så skrivs den över med slumpmässigt skräp.

Ofta kan man göra det i omgångar: skriva över filen med slumpmässigt skräp som man skriver över med slumpmässigt skräp som man skriver över med slumpmässigt skräp… Tills filen helt enkelt är ordentligt borta.

I artikeln 5 Tools To Permanently Delete Sensitive Data From Your Hard Drive tas ett antal program och metoder upp för hur man kan radera data säkert och permanent.

Eller fortsätt rewrita TT, så är du också safe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *