Lär dig digitalt självförsvar

Crypto Party anordnas i Stiftelsen för internetinfrastrukturs lokaler på Söder i Stockholm
Crypto Party anordnas i Stiftelsen för internetinfrastrukturs lokaler på Söder i Stockholm

Den 16 februari är en lördag. På mitt schema står det att jag ska sitta ensam på jobbet och webba mellan 10 och 18. Om det inte vore på det viset, skulle jag försöka ta mig till Stockholm i stället. Då anordnas nämligen vad arrangörerna kallar Sveriges första Crypto Party. Du som vill skydda din identitet på nätet verkar hitta en hel del matnyttigt där.

Arrangörerna utlovar ”en spektakulär heldag fylld av föredrag, workshops och mingel”.

Det är verkligen en heldag med schema från 9 till 18. Bland annat står gratis digitalt självförsvar på agendan. Jag har tidigare skrivit om boken Digitalt källskydd som gavs ut i samarbete mellan Journalistförbundet och IIS, Stiftelsen för internetinfrastruktur (Som av en händelse arrangeras dagen i IIS:s lokaler.). Bland annat Sus Andersson, som var en av bokens författare, håller ett föredrag som följs upp av en workshop:

Ta med din egen dator och få hjälp att komma igång med de olika tekniker du som journalist behöver behärska för att kunna skydda dina källor. Här får du hjälp med att hitta och installera de program du behöver och en möjlighet att ställa alla dina frågor.

Men frågan rör inte bara journalister:

Även källor har god nytta av grunderna i digitalt källskydd. Vem vet när man behöver vända sig till en journalist med känslig information? Då kan det vara bra att veta hur man skyddar sig själv.

Det låter som en spännande dag! Hoppas något av det livestreamas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.