Journalisttips 2.0

När vi startade Journalisttips hade vi inte bestämt oss för någon särskild publiceringstakt.

Redan efter några dagar stod det dock klart att den skulle bli hög. En ny post om dagen fick vi ur oss, och det blev snabbt vår norm.

Ett tag ångrade jag att vi inte döpt bloggen till Dagens post, vilket hade kunnat ses som en hyllning till det journalistiska fotarbetet ute på landets lokalredaktioner. Grundnivån för nyhetsjakten, basutnyttjandet av offentlighetsprincipen: reportern som går upp till kommunkontoret och ber att få titta på dagens post.

Nå. Nu är jag rätt glad åt att det inte blev den titeln på bloggen. Och vi visste ju egentligen redan från början att en-om-dagen inte kunde vara en regel för all framtid.

Vi har också märkt att publiceringstakten bitvis inverkat menligt på kvaliteten. I stället för en grundlig genomgång har det blivit en snabb reflektion, i stället för våra egna tankar en länk till någon annans. Och inget fel i snabba tankar och enkla länkar, men när de tillkommer som en lösning på en självpåtagen tidsbegränsning bör man fundera en gång till.

Vi bestämde oss för att göra det efter ett halvår. Köra sex månader med nya poster varje dag, sedan fundera och be om input.

Det har vi nu gjort och det har vi nu fått. I kommentarsfält, på Twitter, Facebook och mellan fyra ögon.

Och nästan alla synpunkter har sagt samma sak: dra ned på takten! Man hinner inte läsa!

Och när de samstämmiga synpunkterna utifrån överensstämmer så totalt med våra egna funderingar, då är valet inte särskilt svårt. Vi drar ned på takten. Och satsar på färre men också mer genomarbetade inlägg. Åtminstone i genomsnitt 🙂

Nej, vi kommer inte att bli en blogg där det går månader eller veckor mellan inläggen, men det kommer från och med nu inte att komma en ny text varje dag. Den som vill vara säker på att inget missa får ordna prenumeration via mejl eller RSS, alternativt följa oss på Twitter eller Facebook om man inte redan gör det.

Vad tycker ni vi ska koncentrera våra krafter till? Vilken typ av inlägg vill ni se mer av? Ämnen fördjupade? Fortsätt höra av er med önskemål, så lovar vi att ge lite mer guldkant åt lite färre inlägg framöver.

7 reaktioner till “Journalisttips 2.0”

 1. Tack! Hellre ett inlägg per vecka, med riktigt hög kvalitet! Och våga vara både väldigt korta och väldigt långa, allt efter vad som passar, så lovar jag att läsa allt ni skriva framöver. 🙂

 2. Om ni inte redan gett dem – leverera gärna era bästa tips för hur en reporter lär sig skriva snabbt!

 3. Som journaliststudent skulle jag gärna vilja läsa om hur man
  1) säljer in artiklar/inslag på allra bästa sätt och
  2) hur man kniper ett sommarvikariat med en ansökan som sticker ut ur mängden
  3) var är det bäst att göra sin långpraktik? Om man som jag, och många andra, gillar både att skriva, göra radio och tv, och inte vill stänga några dörrar inför framtiden – var borde jag söka då? Är det lätt att byta mellan olika medier i framtiden, eller är långpraktiken avgörande för vad vi kommer jobba med i framtiden?

  Det kanske inte riktigt är det ni vanligtvis skriver om, men för oss journaliststudenter som läser bloggen vore det toppen. Frågorna ovan diskuteras inte speciellt mycket på utbildningen, och eftersom lärarna sällan har varit i branschen på länge så är det svårt att avgöra om de verkligen kan ge oss rätt tips och råd inför framtiden.

  1. Hej och tack,

   Sent om sider har vi nu gjort ett försök att besvara din första fråga.

   http://journalisttips.se/2013/03/16/fem-tips-sa-saljer-du-in-din-artikel/

   Hoppas kunna återkomma till nr 2 och 3.

   (Ett enkelt svar på 3 är: ”Nej, långpraktiken är inte avgörande. Ja, man kan byta mellan medier mycket enklare nu än för bara några år sedan – men å andra sidan är kraven också större inom samtliga: tidningsreporter kan behöva göra tv, tv-reporter ska kunna skriva webbtext osv.”)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *