Ses vi i Umeå – eller Eskilstuna?

Från Tele2:s hemsida. Hemlig journalisthjälp?
Från Tele2:s hemsida. Hemlig journalisthjälp?

I dag gör vi ett litet reklamavbrott.

Helt skamlöst, för två tillfällen de närmaste månaderna då jag själv framträder och den intresserade kan betala för att få se mig. Se och höra och diskutera med. I det ena fallet dessutom med rader av andra intressanta föreläsare.

Jag pratar förstås om Gräv 2014, årets grävseminarium som hålls i Umeå (årets kulturhuvudstad!) den 21-22 mars. Programtidningen kommer i dagarna med tidningen Journalisten, och all nödvändig info finns också på seminariets sajt.

För den som vill komma billigt undan rekommenderas ett tidigt beslut; man kan fortfarande hitta rimligt prissatta biljetter både för tåg och flyg. Tips på hotell finns på grävsajten, men den riktigt ekonomiskt sinnade kan förstås sondera möjligheten att låna en soffa hos någon vänlig Umebo, t ex genom en efterlysning på seminariets Facebooksida.

Jag har skrivit det förr och upprepar det gärna: grävseminariet är en unik fortbildningsboost, en fantastisk inspirationsfest och en social storträff utan motstycke i journalist-Sverige. Åk dit och lyssna på stjärnorna (och oss andra), prata med alla (i fikapausen och i baren) och styr upp förberedelserna för nästa års guldspadenominerade granskning (ensam eller med kollegan från den egna eller någon annan redaktion). Du kommer att hinna med alla tre aktiviteterna, även om schemat är späckat!

Mitt andra tips är mer närliggande, på flera olika sätt.

Den 29 januari håller jag en kurs i Eskilstuna om hur man kommer igång med egna granskningar. Precis som med Gräv är det Föreningen grävande journalister som arrangerar, men här handlar det om en koncentrad heldag där allt fokus läggs på att hitta strategier, metoder och verktyg för att flytta granskningen från ”borde” och ”vill” till ”gör” och ”gjort”.

Under (och efter) kursdagen kommer det också att finnas möjlighet till individuell coachning kring enskilda projekt och frågeställningar – i grupp eller (om man vill) mer enskilt.

Kursen har hållits två gånger i Stockholm och bägge gångerna fått mycket goda betyg och omdömen från deltagarna. Jag vet också att man haft konkret nytta av tips och coachning i egna journalistiska projekt – och jag ser fram emot nya erfarenheter för och med gänget som kommer till Eskilstuna nästa vecka.

Tipsa gärna din arbetsgivare om att det finns ett förmånligt tre-för-två-erbjudande för den som vill multiboosta redaktionens arbete med egen journalistik.

Och observera: inget av detta riktar sig enbart till den som redan har ett stort intresse, driv och engagemang för grävande journalistik. Det är nästan tvärtom – de redan självgående klarar sig nog oavsett kurser och seminarier. Vi vill framför allt hjälpa dig som harvar mellan presskonferensen och poliskollen, du som ”egentligen” har fullt upp med vardagsbevakningen men skulle vilja komma längre med någon eller några stories. Som vill finna metoden för vardagsgrävet och lösningen för sidoprojektet.

Hoppas vi ses!

(Slut på reklammeddelandet.)

En kommentar till “Ses vi i Umeå – eller Eskilstuna?”

  1. Panikbokade just hotell till Gräv – de tre första i listan var fulla, så det blev dyrare Scandic Plaza. Det är ett rum med två enkelsängar, så det finns förstås delningsmöjligheter om nån står boendelös vad det lider. Jag kommer också ta bilen upp på torsdagen, från Bergsjö utanför Hudiksvall – så det finns möjligheter till samåkning om någon vill hoppa på längs vägen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.