Listig koll på twittrande politiker

Med ett klick följer du dem alla.

Jag föreläser då och då om hur man använder sociala medier i nyhetsjakt och granskning. En av de vanligaste frågorna kring Twitter är ”Hur kommer man igång?” och ett av mina bästa svar är ”Börja följa mycket folk”.

Min erfarenhet är att många nybörjare är alldeles för selektiva i urvalet av vilka de följer på Twitter. De uppfattar följandet som en markering, om inte en Facebook-vänskap så åtminstone en ”Intressant”-stämpel som minsann inte ska delas ut i onödan.

Och visst. Man ska väl inte följa konton som är ointressanta, men den där kräsenheten leder i väldigt många fall till att man helt enkelt inte kommer igång med Twitter. Helt enkelt därför att det inte händer tillräckligt intressanta saker i flödet. Helt enkelt för att man följer för få.

Om du inte har ett extremt behov av att framhäva din sociala exklusivitet så kommer du helt enkelt att hitta mycket mer kul, spännande och intressanta grejer på Twitter när du följer 100 konton än när du följer tio.

Jag har tidigare skrivit om olika metoder för journalister att komma vidare på Twitter, både med input, output och dialog, samt hur man mer specifikt använder Twitter för att hitta nyheter. Ett av mina viktigaste tips är att följa fler konton genom att prenumerera på listor.

Nu när supervalåret är igång på allvar så gissar jag att många reportrar och redaktioner försöker skärpa sin bevakning av politik och politiker i sociala medier.

Där kan vi nu glädjas åt att sajten Makthavare hjälpt oss med en stor del av grundjobbet. De har satt ihop en hel rad intressanta och mer eller mindre heltäckande politiker-listor: riksdagsledamöter, partiledare, ledarskribenter…

Och nu senast – en lista över partiernas toppkandidater till EU-parlamentsvalet.

Den politiskt intresserade reportern har bara en knapp att trycka på.

”Subscribe”.

2 reaktioner till “Listig koll på twittrande politiker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.