Sommarens gömda julafton

Staten påminner.
Staten påminner.

Det är nog inte många som tänker på det men månadsskiftet juli-augusti tillhör årets bästa perioder för den som vill hitta nyheter om företag.

Bolagsverket beskriver det på sin hemsida: den sista juli är deadline för alla aktiebolag som har sista räkenskapsdag sista december, att lämna in årsredovisningen.

Detta betyder att vi plötsligt får tillgång till massor av spännande information om väldigt många företag.

Själv tog jag i år chansen att ta fram årsredovisningar för de bolag jag tidigare berättat om i olika granskningar av företag som tjänar pengar på att lova hjälp till arbetlösa. En relativt enkel grundresearch gav en rad nyheter på både tv och webb, både lokalt och på riksnivå, under en hel dag – med uppföljande debatt och reaktioner dagen därpå.

Sitter du på en lokalredaktion kan du vara säker på att det finns ett gäng lokala (eller lokalt intressanta) företag vars årsredovisningar tillgängliggörs just vid sommartorkans torraste tidpunkt. Motsvarande om du jobbar på en branschtidning eller annan specialredaktion, eller om du är frilans med ett eget bevakningsområde.

(På svt använder vi betaltjänsten Retriever för att snabbt söka och plocka hem årsredovisningar. Det finns också flera andra tjänster som säljer årsredovisningar på nätet – eller så kan man begära ut dem direkt från Bolagsverket.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *