Valsatsning? Läs detta först!

– Gör ingen ny satsning! Kör vidare på de gamla! Det är ju nu man kan få svar!

Den kloka kollegan svarade snabbt på min fråga om vilken som var den bästa valsatsningen man kunde göra som redaktion eller enskild reporter. Och hen har förmodligen rätt – den egna satsning ni gjorde i våras har förmodligen flera frågetecken som aldrig blev uträtade eftersom ansvariga politiker höll sig undan eller svarade oklart. Nu är det valrörelse, då är det dags att ställa saken på sin spets. För eller mot en lagändring? Ja eller nej till mer resurser?

Jag har jobbat som reporter i valrörelser sen sent 90-tal både lokalt och på riksnivå, och varit delaktig i både allmän bevakning och riktade satsningar, och har upprepade gånger slagits av hur mycket tillgängligare den politiker är i augusti-september som inte kunde medverka i november eller januari.

Valrörelsen är politikens motsvarighet till börsjättarnas bolagsstämmor; ett tillfälle då vd:ar och styrelseordföranden faktiskt måste göra sig tillgängliga och svara på frågor, dessutom berätta hur man tänkt sig framtiden. Ett tillfälle då man menar sig rentav vara tillgänglig för allmänheten (aktieägarna) och därmed inte heller rimligen kan stänga dörren i ansiktet på nyfikna journalister – ens när dessa vill ställa kritiska frågor om jobbiga ämnen.

Så vårt viktigaste tips till er som nu sitter och spånar valsatsningar måste bli just detta: stanna till ett ögonblick innan ni ägnar hela konferensen åt att ”tänka nytt”. Fundera i stället igenom vilken egen satsning (granskning, artikelserie, nyhetsfördjupning…) som inte fick svar från alla politiskt ansvariga när ni gjorde den tidigare under året (eller i fjol eller förrfjol) – och fyll igen de luckorna nu.

Vad säger partierna egentligen om idrottsklubbens ekonomi – kommer man att fortsätta pumpa in pengar i förlustboet? Hur ställer sig utskottets ledamöter till den kontroversiella lagtolkningen som myndigheten gjort? Vad ska hända med det omdiskuterade industriområdet, med lärarlönerna och med landsortsbiblioteken den kommande mandatperioden?

Man kan diskutera fördelningen mellan ”ska”-journalistik (”Så ska xx förbättra yy”) jämfört med ”gjort”-journalistik (”Så lite har xx gjort för att förbättra yy”), vilket vi bland annat diskuterat i denna post, men om man nu ska ägna sig åt den förstnämnda sortens journalistik så borde ”ska”-svaren åtminstone i första hand beröra de ämnen som ni har koll på och funnit relevanta innan ni började ta hänsyn till partiernas agendor.

När ni fyllt igen de luckorna kan det vara dags att gå vidare. Och till detta kommer vi att återkomma snabbare än ni anar!

2 reaktioner till “Valsatsning? Läs detta först!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *