Så snabbar du upp din mobil – två enkla tips

En långsam telefon gör ont.
En långsam telefon gör ont.

För många journalister har de smarta telefonerna på bara några år intagit den självklara förstaplatsen bland arbetsverktygen. Inte så konstigt förstås med tanke på att en handhållen enhet numera kan fylla samtliga behov som du för bara några år sedan behövde både dator och telefon till. (Sett vår gamla lista över tio appar som underlättar ditt liv?)

Huruvida man som reporter eller redaktion väljer det ena eller andra (eller tredje eller fjärde) operativsystemet avgörs väl av smak, pris och säkerhetsöverväganden. Det finns redaktioner där man medvetet valt att behålla mindre moderna lurar därför att funktionen för inspelning av samtal fungerar bra – och man vågar inte riskera ett byte.

Av de två stora systemen brukar iOS uppfattas som enklare men mer begränsat (till exempel har man inte kunnat byta ut tangentbordet) medan Andriod ansetts friare men bökigare.

Flera tillverkare av Android-telefoner har försökt underlätta för användarna (påstår man) genom att lägga in massor av egna appar och tjänster, men dessa bloatware-program fyller sällan någon positiv funktion i telefonen. I bästa fall tar de bara plats, i sämsta fall segar de ner luren rejält.

Och ofta går dessa förinstallerade appar inte att ta bort med mindre än att man rootar telefonen, och eftersom rootande är en åtgärd som inte känns självklar för vardagsanvändare (den nyfikne rekommenderas ett besök på det svenska androidforumet Swedroid) så är det glädjande att man numera åtminstone kan stänga av de flesta av tilläggsapparna.

Dvs de tar fortfarande upp utrymme, men de kan inte längre ligga och jobba mot telefonens arbetsminne, koppla upp sig mot nätet osv.

Enklast görs avstängningen genom att man går in i Inställningar/Systeminställningar under Appar/Program, och trycker fram informationen om den aktuella appen. Där finns antingen knappen ”Avinstallera” (om appen kan tas bort ”på riktigt”) eller ”Avaktivera”, eller möjligen ”Avinstallera uppdateringar”. Det sista kan man vara tvungen att göra först för att man ska få tillgång till ”Avaktivera”-alternativet.

”Avaktivera” kan du enkelt uttryckt göra om din Android-telefon är någorlunda ny. Om alternativet saknas kan det bero på att din telefon har en alltför gammal version av Android.

Eftersom onödiga extraprogram tycks vara särskilt populära hos några av branschens jättar (hej Samsung) är sannolikheten stor att du på detta sätt kan göra din telefon åtminstone lite snabbare.

Du får helt enkelt testa dig fram och se vad det ger! Börja med de appar som du hittar under ”Aktiva”/”Körs” i inställningar. (Men om det är en ”process” som ligger där så räcker det inte med att du stoppar den, du måste fortfarande leta upp appen under ”Alla”.)

Ett annat tips om luren segar, är att ta hem ett program som rensar bland onödiga filer. Clean Master påstår sig vara den mest nedladdade i kategorin och har fått goda omdömen både från användare och i tester. Jag blev själv överraskad av hur mycket junk files den hittar på mina telefoner.

Vid en första sökning efter junk files håller den sig borta från dina personliga filer (foton, dokument osv) men det finns möjlighet att låta den rensa även där om du vill (och om du förstår vad du gör).

Har du fler tips på hur du enkelt ger din mobil ett nytt liv – eller åtminstone en del av sin forna snabbhet? Fyll på i kommentarerna!

2 reaktioner till “Så snabbar du upp din mobil – två enkla tips”

  1. Snabbare mobiltelefoni får man om man gör som i amerikanska filmer: Inget goddag och framför allt inget adjö, utan när man har fått sagt det man ville ha sagt – eller fått höra det man ville höra – så är det bara att ohövligt lägga på. Ett annat tips, om man har fått långpratare på tråden (fastän man talar trådlöst) är att skylla på att batteriet, ehuru nyladdat, håller på att ladda ur. Eller påstå att täckningen är dålig och prassla med någon tidning för att illustrera detta.
    Anders Myrsten, Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.