Långa texter, dålig stämning

image
Dålig stämning på Twitter.

Den gångna veckan blev det dålig stämning mellan SR:s Ekot och tidskriften Fokus, när Ekots podcast Det politiska spelet mer eller mindre anklagade Fokus för att ljuga (”sysslar med skönlitterärt hittepå”).

Fokus hade publicerat ett (mycket) långt reportage om den så kallade decemberöverenskommelsen, där man (som vanligt i Fokus) fick en rad spännande uppgifter och inblickar på både hög och låg nivå. Från detaljer om anteckningar och mötesrum till stora påståenden om avgångna partiprofiler som i hemlighet ska ha förberett sin comeback bakom kulisserna.

Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg förde i Det politiska spelet ett kritiskt resonemang om den typ av New Journalism som Fokus’ långa politiska reportage representerar (och som inom parantes inte är särskilt ny utan kan spåras ända tillbaks till 60-talet).

Kritiken handlar framför allt om att man som läsare inte kan ta ställning till uppgifternas trovärdighet eftersom allt sätts in i reporterns berättelse utan några direkta källhänvisningar. Det förrädiska ligger enligt Ramberg i mixen av åtkomliga men lättviktiga detaljfakta (typ ”fåtöljen var grå”) och bakgrundsuppgifter av tyngre typ (”Mattias Karlsson tänkte…”). De förstnämnda stärker trovärdigheten åt de sistnämnda – vilka samtidigt inte rimligen kan ha fångats in med samma exakthet.

Från Fokus kunde man läsa irriterade kommentarer på Twitter, där man motanklagade Ekot för att hitta på hittepåanklagelserna.

Den som vill bilda sig en egen uppfattning får räkna med att avsätta några timmar. Reportaget i Fokus är som sagt mycket långt (typ 60 000 tecken) och podcasten klockar in på 52 minuter.

Och då man lyssnat finns det dessutom risk att man även känner sig tvungen att läsa Björn af Kleens mycket speciella porträtt på Alice Bah Kuhnke, som också det diskuteras (om än kortare) i Det politiska spelet.

Den texten innehåller emellertid inte (vad jag kan se) fler publiceringsprincipiella frågor än en mycket frispråkig minister, och är dessutom markant kortare än Fokusartikeln om decemberöverenskommelsen.

Bara drygt 30 000 tecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.