Fråga om hajfiskaren!

image
Bra fråga. (Från Expressen.)

Sommaren går mot sitt slut men fortfarande kommer det gissningsvis att göras en handfull sommarporträtt till innan höstrutinerna tar över – eller åtminstone besökas ett antal sommarevenemang med tillhörande intervjuer med artister, utställare och besökare.

Kort sagt: som reporter kommer du att ställas inför ytterligare ett antal intervjuer där frågorna inte är helt givna, och inte heller tillhör den direkt ansvarsutkrävande kategorin.

Journalisten och gästbloggaren Åsa Erlandson gjorde mig uppmärksam på en färsk intervju som Expressen gjort med rikspolischefen Dan Eliasson. Och framför allt en fråga.

När tänkte du senast ”nu skiter jag i allt, flyttar till Indien, börjar med yoga och gifter mig med en hajfiskare”?

Det är en helt fantastisk fråga. Om inte annat så för att den får ett svar som inte är ”???”

Ett personporträtt får gärna innehålla den där sortens frågor. Det får gärna intervjun på sommarmarknaden också. Eller inför allsången på stortorget.

Vi vet alla att det är lätt att hamna i självklarheter när man tänker ut frågor till en intervju. Annika Norlin – som förutom låtskrivare och sångerska bland annat jobbat som journalist – beskrev kritiskt i sitt Sommarprogram hur personjournalistik ofta handlar om att bekräfta den bild man redan fått genom att läsa de gamla artiklarna (”Du är lite tokig du, berätta om det!”).

Hon har tveklöst en poäng, och om man vill komma ut ur den helt förutsägbara fyrkantens förbannelse så kan ett instrument faktiskt vara den helt galna frågan. Frågan som fullständigt flyttar fokus och ger möjlighet att öppna helt nya dörrar.

Ägna fem minuter åt att tänka ut den sortens frågor nästa gång du förbereder den där sortens intervju. (Och meddela gärna hur resultatet blev.)

Om du har helt slut på fantasi kan du alltid stjäla nån annans.

Vi har tidigare publicerat en intervjuskola med frågor vi gillar.

Till denna bör nog nu läggas den om att flytta till Indien, börja med yoga och gifta sig med en hajfiskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.