Så slipper du strecken du hatar

Vi vet ju egentligen att de finns där för att hjälpa oss. Men de kan vara gränslöst irriterande.

Och man vet ju att det säkert finns en lösning. Men samtidigt tillhör de den kategori irritationer som är lite för små för att man ska lägga tid på att hitta lösningen på dem – i synnerhet som de oftast dyker upp, och märks, när man är upptagen med något viktigare, och där man dessutom ofta jobbar mot en deadline. Nämligen under skrivandet.

De små strecken som dyker upp under olika ord vi skriver i webbläsaren eller ordbehandlaren har ju egentligen ett gott syfte. De vill uppmärksamma oss på ord som kan vara felstavningar.

Och om man uppskattar det och har nytta av dem och inte kan eller vill korrekturläsa sin egen text, eller låta rättstavningsfunktionen gå igenom den i efterhand, så ska man ju låta dem vara kvar.

Men om man inte gör detta. Om man inte behöver dem. Om man bara blir irriterad. Då finns det ingen anledning att behålla de små rättstavnings-understrykningarna.

I Chrome (desktopversionen) är det lätt, förutom att inställningen är lite gömd.

 1. Gå till chrome://settings/languages.
 2. Längst ner hittar du en kryssruta: ”Aktivera stavningskontroll”. 
 3. Avbocka. 
 4. Klart.

I Word, som väl fortfarande är det mest spridda ordbehandlingsprogrammet, ser det lite olika ut beroende på version. Men som tur är har Microsoft förstått efterfrågan och skapat en pedagogisk samlingssida med instruktioner. För versionerna från och med Word 2010 verkar ordningen vara denna:

 1. Click the File tab, and then click Options.
 2. Click Proofing.
 3. Click to clear the Check spelling as you type check box.
 4. Click to clear the Mark grammar errors as you type check box.

Om du har ett annat ordbehandlingsprogram, eller använder en annan webbläsare, så behöver lösningen inte vara längre bort än en googling, med namnet på appen och ”disable spell check”. Man märker snabbt att man inte är först i världen att vilja slippa den automatiska stavningskontrollen.

Här till exempel en relativt färsk genomgång för Firefoxhär en för Explorer och här en för Mac-appar under OSX.

2 reaktioner till “Så slipper du strecken du hatar”

 1. Ett annat sätt att lösa det här ”problemet” är att använda rättstavningsfunktionen och lägga till de ord som programmet inte känner igen. Det skulle underlätta arbetet väsentligt för redigerare både på webben och pappret, och leda till bättre kvalitet för läsarna.

  1. Tack för din kommentar! Min uppfattning är att varje reporter bör gå igenom sina texter ordentligt före publicering, inte bara en gång utan flera. Dessutom ska man inte bara göra det själv utan låta någon annan läsa med rödpennan i handen. Och oavsett detta kan en tillfälligt påslagen spell check absolut göra nytta i just detta läge.

   Dock skriver vi ju ofta sånt som inte är (omedelbart) avsett för publicering, och där priset av enstaka korrfel kan vara mer överkomligt än irritationen inför de (många) zig-zaggande understrecken.

   Det är mitt intryck att åtminstone Chrome ”korrar” så många icke-felaktiga ord att metoden att ”lära upp” programmet i praktiken blir omöjlig. Funkar möjligen (och förhoppningsvis) bättre i Word.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.