Gör som sjukhusdirektörerna säger

Då man jobbat som regional reporter ett antal år så vet man vad sjukhusdirektörerna brukar säga då undersköterskorna går på knäna: ni ska inte springa snabbare – utan smartare.

Det kan man ju tycka vad man vill om, men vi som tillbringar en stor del av våra arbetsdagar med fingrarna på en mus och ett tangentbord gör ofta en hel del onödigt jobb  – som vi alldeles själva kan rationalisera bort genom att använda de verktyg vi har på rätt sätt.

Ett sätt att springa smartare är att använda kortkommandon. Micke har skrivit flera inlägg om kortkommandon (Tio kortkommandon som gör livet enklare och Fem snabba: mindre tryck på jobbet), och jag har skrivit om ett program där man kan skapa sina egna (Verktyget som skriver på kommando).

Problemet med kortkommandon är att man inte riktigt kan lära sig dem genom att läsa igenom och memorera en lista. Tangentkombinationerna måste sitta i handen – de måste in i muskelminnet.

Tjänsten Shortcu Foo tränar dig i kortkommandon - till exempel i Gmail.
Tjänsten Shortcut Foo tränar dig i kortkommandon – till exempel i Gmail.

Om du verkligen bestämt dig för att lära dig kortkommandona till ett visst program, kan kanske tjänsten Shortcut Foo vara intressant. Mycket är inriktat på verktyg som programmerare använder, som textredigeringsprogram och kommandoprompten, men också mer vanliga applikationer som Photoshop och Gmail.

Shortcut Foo används inte tillsammans med något program, utan är en plats som är dedikerad åt träning av kommandona. Då man sedan kan dem, är det dags att tillämpa kunskaperna i verkligheten.

I Shortcut Foo får man upp en beskrivning av vad kommandot gör - och ska sedan knappa in rätt tangentkombination
I Shortcut Foo får man upp en beskrivning av vad kommandot gör – och ska sedan knappa in rätt tangentkombination

Du som verkligen vill testa Shortcut Foo för att lära dig snabbkommandona i Gmail måste tänka på att först aktivara dem. Det gör man genom att klicka på kugghjulet uppe till höger, välja Inställningar och därefter klicka i radioknappen ”Kortkommandon på” (glöm inte att spara längst ner).

I vår reportervärld är kanske Microsofts kontorssvit vanligare är olika obskyra textredigeringsprogram för programmerare. Då finns verktyget Key Rocket. Det har jag inte själv haft möjlighet att prova, men vad jag förstår så är det snarare en personlig tränare än en träningslokal. Du laddar ner och installerar programmet på din dator, och då du använder till exempel Word eller Excel så ger den dig olika råd beroende på hur du arbetar.

Gör du saker med musen så poppar det upp råd om vilka kortkommandon du borde använda i stället – och om du faktiskt använder kortkommandon så poppar det upp beröm och hurrarop.

Nu hade det ju varit praktiskt att ha ett kortkommando i WordPress för att publicera det här inlägget. Någon bloggare där ute som har något bra tips?

En kommentar till “Gör som sjukhusdirektörerna säger”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.