Låt telefonen sköta sig själv

Om du äger en Android-mobil så finns det flera möjligheter att låta telefonen själv lösa en del av vardagens små irritationsmoment.

  • Använder du wifi hemma men inte ute på stan? Stänger du av och slår på då – eller låter du den alltid vara på men har lite ont i magen över att det drar batteri?
  • Irriteras du av att skärmsläckaren går igång alldeles för snabbt när du läser en e-bok eller plöjer intressanta artiklar i Pocket eller på webben? Går du in och ändrar avstängningstiden för skärmsläckaren eller sitter du och duttar på skärmen för att den inte ska slockna?
  • Glömmer du att sänka volymen på telefonen när familjen gått och lagt sig – så en käck trudelutt väcker alla bara för att du fått ett meddelande på Facebook? Försöker du skaffa dig en rutin för att stänga av ljudet eller håller du bara tummarna för att det aldrig ska hända igen?
  • Det där är tre exempel på grejer som man kan be telefonen att sköta själv.
Automatisering pågår.

Lösningen ligger i något av de program som fungerar enligt principen ”Om X så Y”.

  • ”Om telefonen lämnar hemmet…så stäng av wifi!” (”…och slå igång det när jag kommer hem igen.”)
  • ”Om e-boksprogrammet går igång…så förläng skärmsläckarens timeout-tid!” (”…och korta den igen när jag stänger programmet.”)
  • ”När klockan passerat 22…stäng av ringsignalen!” (”…men slå igång den igen i morgon bitti.”)

Ett av programmen heter rentav on{X} och överraskade många när det kom eftersom utvecklaren heter Microsoft (som har ett eget operativsystem för mobiler men valde att släppa on{X} till Android först).

Ett annat heter AutomateIt och har ett mycket enkelt och lättjobbat gränssnitt. Precis som on{X} har det ett slags bibliotek med redan färdiga kommandon, som gör det mycket lätt att komma igång.

En klassiker i sammanhanget heter Tasker. Det har en lite högre inlärningströskel men å andra sidan – såvitt jag förstår – fler möjligheter. Tasker har till skillnad från övriga ingen gratisversion, men kan vara värt att gå vidare till om man testat t ex AutomateIt och vill göra ännu mer.

Mobiltillverkaren Motorola har ett eget program som heter Smart Actions, som följer med många av deras lurar. Det finns i Google Play men verkar bara gå att ladda hem till just Motorola-telefoner. Det är ett mycket enkelt program – i både positiv och negativ bemärkelse – men kan vara ett första steg för den som råkar äga en M-telefon.

Det finns också appar som primärt riktar in sig på att minska dataförbrukningen och/eller batterianvändningen, men som i detta syfte automatiserar en del åtgärder på ett liknande sätt. En batterihjälp-app som jag själv använt heter Juice Defender.

Det gemensamma för samtliga dessa appar är att man bara behöver göra inställningen en gång, sedan sköter programmet resten. Och själv kan man ägna sin telefontid åt viktigare saker.

(Och nej, du behöver inte ha GPS:en igång för att telefonen ska känna av att den lämnat hemmet. Den informationen kan programmet hämta med hjälp av telefonmasternas placering – mindre noggrant men tillräckligt för en sån här funktion.)

Gillar du Journalisttips? Prenumerera gärna, via mejl eller via RSS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.