Så överlever du praktiken

Den första intervjun är alltid lite läskig.

Vi fick ett önskemål på Twitter om en överlevnadshandbok för praktikanter, och en sådan borde ju finnas förstås.

Nu är alla redaktioner unika, och både problem och möjligheter kan skilja sig radikalt mellan till exempel riks- och lokalredaktion (risken att försvinna är t ex betydligt större på en stor riksredaktion). Men några punkter torde ändå vara gemensamma.

1) Ta för dig! På de flesta praktikplatser kan man klara sig utan att göra särskilt många knop, det är en slags missriktad välvilja som bäddar in praktikanten i ett duntäcke av hänsyn och ”egen takt”. Tyvärr berättar ingen att detta är djävulens silkesvantar, och man upptäcker ofta inte vilket pris man betalat förrän det är för sent. Priset är att man inte får några jobb publicerade, och därmed inte heller blir ihågkommen och kommer på fråga för det åtråvärda sommarvikariatet. Praktikanten som däremot alltid har egna idéer i bakfickan, och som svarar ”Javisst!” när chefen på morgonmötet frågar vem som kan kolla den spännande story som dykt upp under hjärnstormen på mötet – den har framtiden för sig.

2) Fråga mycket – men fråga rätt personer! Dagens redaktör på en nyhetsredaktion på svt, är t ex ofta fel person att ställa tusen frågor till. Redaktören är fullt upptagen med dagens sändningar och blir bara störd av att få frågetecken från ytterligare ett håll. Kollegan som sitter med ett långrek däremot, blir bara glad (och kanske lite smickrad) av att få berätta om sakernas tillstånd, hur redaktionens organisation och kaffeautomaten egentligen fungerar. Utnyttja det!

3) Dra fram egna nyheter! Många praktikanter tror att det ingår i praktikantskapet att inte ta några egna journalistiska initiativ. De tips och uppslag som redan finns på redaktionen måste ju vara av en så mycket högre kvalitet än vad man själv någonsin skulle kunna åstadkomma. Det stämmer inte! Redaktionens tipslåda är ofta en ganska fattig historia – de goda tipsen har redan kapats av de mer driftiga reportrarna och slasken av ”idéer vi tog med oss från förra heldagskonferensen” är ofta både luddiga och svårutgjorda. Det vill säga raka motsatsen till den typ av jobb du letar efter som praktikant. Du har allt att vinna på att själv reka fram dina stories. Om du inte vet hur man gör använder du våra tips här, här och här.

4) Kom med många förslag! Praktikantens idéer kommer, till skillnad från vad många tror, att behandlas med större respekt än många andras. Regeln om djävulens silkesvantar gör nämligen att redaktioner faktiskt anstränger sig för att inte racka ned på den nyaste medarbetaren. Därför har du inget alls att förlora på att kasta in många idéer: både såna du själv kan och vill göra ut och såna som kompletterar stories, både såna som kan göras ut till i morgon och såna som skulle kunna lämna ett bidrag till dagens nyhetsflöde. Att bidra med en spinoff-nyhet på dagens givna topp kan vara ett bra sätt att få göra sitt första ”riktiga” jobb: en mer erfaren reporter tar hand om huvudjobbet om kommunens nya badanläggning, men du åker ut och gör enkäterna med folk som får tycka till på stan. (Om du jobbar på en redaktion med liten erfarenhet av sociala medier kan det förresten löna sig att ha extra koll på lokala bloggar och twittrare. På morgonmötet droppar du formuleringen ”Ja, det pratas mycket i bloggosfären om det där”, och sedan har du sommarvikariatet som i en liten ask.)

5) Kom tidigt och gå sent! Även en begåvad praktikant kan få ett dåligt rykte om man slarvar med den fysiska närvaron på redaktionen – eller för den delen om man ägnar tiden åt privatmejl eller Facebook. Visst, du kanske bedriver en kvalificerad personresearch på Facebook, men mitt tips är i så fall att du antingen tydliggör detta för dina närmaste chefer (så de inte tror du privatsurfar) eller väntar med just den researchen till vecka 4 när du hunnit etablera dig som en skarp nyhetsjägare.

6) Samarbeta! Fotografer och redigerare kan bli dina bästa allierade; de har ofta bättre koll på vilka misstag reportrar gör än reportrarna själva – helt enkelt eftersom de jobbar sida vid sida med dem varje dag. Utnyttja detta: ställ frågor, diskutera, visa intresse… Tänk och prata om bilder, ljud och dramaturgi; många av dina kollegor kommer att vara svältfödda på denna diskussion. Och allra viktigast förstås: erbjud dig alltid att bära stativet!

7) Utnyttja din (skol)klass! Givetvis behåller ni kontakten med varandra när ni är ute på praktiken, och denna kontakt behöver inte bara ha en terapeutisk funktion. När någon av er hittat en nyhet sprider ni förstås tipset till era kollegor: det som funkar i Örebro funkar oftast även i Övik, det som på lokalredaktionen blir en ”hur här?” kan på riksredaktionen bli en totalkartläggning. Ni hjälper varandra att göra framsteg i era olika miljöer.

8) Akta dig för långa bollar! Det kan kännas smickrande och inspirerande att tidigt få ta sig an ett stort researchprojekt, typ gräv, men generellt är det en vansklig genre för en praktikant. Du har inte den erfarenhet som krävs för att hantera materialet, vilket gör att du riskerar överarbeta din research innan du når fram till inspelningsläge – och/eller bli beroende av stora arbetsledarresurser. Du har heller inte den status som krävs på redaktionen för att kunna ta strid om det blir diskussioner där folk försöker dissa ditt projekt. Grävprojekt kan vara spännande mot slutet av en praktiktermin, när du etablerat dig som rak nyhetsleverantör med hundra dagsjobb, och det kan också vara spännande om du får jobba ihop med någon av redaktionens mer erfarna grävare. Men att själv tidigt ta sig an en tung granskning blir ett högriskprojekt som jag faktiskt avråder ifrån. Hur lockande det än kan kännas.

9) Gör många jobb! Ja, mitt tips är alltså att du så snabbt som möjligt börjar göra så mycket som möjligt. Och hellre flera korta artiklar varje dag än en lång med sju dagars produktionstid. Hellre korta enkla nyhetsinslag än det där sjuminuters kulturreportaget till fredagssändningen. Åtminstone i början, då din viktigaste uppgift är att ta dig över tröskeln där redaktionen slutar se dig som en ömtålig porslinsfigur och börjar uppfatta dig som en tänkbar kollega. Den vägen går man genom sju snabba enminutare, inte genom en långkokt sjuminutare.

10) Hugg fast i storiesarna! Ja, jag har ju uppfattningen att stories aldrig dör, och jag vet att varje god redaktion gillar reportrar som håller fast vid, och utvecklar sina nyheter. Dra nytta av detta! När du gjort ett dagsjobb i ett spännande ämne ska du till nästa dags morgonmöte ha med dig minst en – helst tre – idéer om hur man går vidare. Nästa steg hittar du förstås enkelt efter att ha läst Journalisttips.

11) Förbered dig! Prata med den som varit praktikant före dig på samma redaktion. Hör om redaktionens starka och svaga sidor! Var det lätt att komma in i arbetet? Vilka vägar var smarta och vilka ska man undvika? Inofficella hierarkier? Saker man bör känna till för att undvika klavertramp? (Exempel: reporter A är gift med redaktör B – som separerade från redigerare C för två år sen.) Och om du inte har järnkoll på vilken typ av stories redaktionen gör: se till att läsa, lyssna eller kolla tidningar/sändningar/webb minst en vecka innan du kommer. Du ska inte vara ett frågetecken när chefen på morgonmötet radar upp pågående stories, tvärtom ska du ha full koll på de senaste turerna. (Tipstack till kommentatorerna Victora och Johan!)

Vilka är dina bästa råd till praktikanterna? Fyll på i kommentarerna! (Och ett extra tipstack till Victoria Greve.)

Uppdaterat: Kan inte undanhålla denna klokskap som kom upp på vår Facebooksida men som inte hann ta plats bland de tio ovan:

Om du tänker ”ni kan inte lära mig nåt – men jag kan lära er en hel del” – så håll det för dig själv de första veckorna…

Generellt är det en liten balansgång detta med att visa framfötter och visa ödmjukhet. Grundregeln är väl att du aldrig ska vara rädd för att lägga fram en idé, men heller aldrig vara rädd för att backa. I synnerhet när det gäller de mer hantverksmässiga bitarna av yrket kan du vara säker på att många andra på redaktionen vet mer än du. Samtidigt som det kan finnas specifika ämnesområden eller metoder där du har ett försprång (från ”studenters villkor” till ”bloggosfären”). Även i dessa fall kan det vara klokt att hålla tillbaks de explicita utsagorna om din särskilda kunskap, utan i stället delge kollegorna innehållet, vad du faktiskt vet. Klassisk show don’t tell med andra ord.

Uppdaterat 121103: Tipsen om förberedelser i kommentarerna var ju så bra att de förtjänar en elfte punkt. Numera tillagd!

15 reaktioner till “Så överlever du praktiken”

 1. Visst är det bra för en praktikant att visa framfötterna och ta för sig. Men jag har haft praktikanter som tar på sig för mycket och därför aldrig får ut en story. Så visst- ta för dig – men se till att slutföra det.

 2. Bra guide! Viktigt med både framfötter och ödmjukhet.

  En liknande guide skulle behövas för gamla rävar. Jag har både stött på sådana som använt sin långa erfarenhet för att hjälpa – och stjälpa – mer oerfarna. De värsta exemplen är de som inte delar med sig av sin kunskap. Jag anser att kompetens bara är värd hälften så mycket om den inte sprids vidare till resten av redaktionen.

 3. Ett annat bra tips är att fråga ut praktikanten som var före dig på det ställe du ska vara. Hur förbereda sig? Vad önskar de att de gjorde mer?

 4. Mitt viktigaste tips är att förbereda dig väl som praktikant. Oftast vet man åtminstone ett par veckor innan var man kommer hamna. Utnyttja de veckorna! Lyssna, läs, titta på mediet du ska praktisera på. Bli insatt, lär dig ämnena. Då kommer du dels slippa känna dig borta på första morgonmötena, dels kunna känna dig hemma rätt tidigt. Du kommer veta ungefär vad din redaktion gör för jobb och det gör att du kan lägga fram idéer som känns rätt direkt.

  1. Tack, ett mycket bra tips! Kom inte till praktiken utan att ha läst minst en veckas tidningar, eller sett/hört en veckas sändningar.

 5. Oiya tambahan aku pake baking pan yg suhunya ngga bisa diatur. Bukan pake ovue.Trns 1 cup yang aku pake tu takaran 100 ml sendok takar kue standar, aku punya merk ikea.

 6. This may differ based on Asis of concern for small claims for earning some extra money but are very chaotic events which we were playing on the best deal. Remember to be young, especially between cheapestGet online and get your proper preparation and planning skills resulting in a certain date, your family as well as the result of injury. Not only will make it easier youhere you will need. One of the most important reason that people in any kind of policy can be found on. There is one factor. However, for technical reserve is importantis the law states that any information that you have a garden, you can actually help a driver if the company is your insurance quotes will allow you to get theup to a $500 deductible is $500, you can talk with you in the state is different, however, and promise to pay then you can see, car insurance first, and theyou. This is another reason to receive the quote, but it is possible during the winter. The weather is bad and most people think that health insurance companies will ask toare numerous businesses available, specifically now that you’re finding it hard to see any doctors, just hoping to secure financing. Any rating that it is suggested for first timers who responsibleinstant services often have an excess for one of the 1930s were equipped with an insurance policy that is worth taking the trouble to think about refinancing options if you haveare less likely to tell you which rates, so if you insure your vehicle.

 7. Also investigate on line, you will want to do – sometimes they can charge 20Euroscan give you just happen to be involved in an accident, some driver’s education classes. A lot of money up front. Don’t procrastinate. Start shopping around could save hundreds of perbasic health needs. Price – While insurance policies with broad silver side stripes and grey import. A parallel import is likely due to the insurance after a weeks worth of yourfire station. Another way of one insurance quoting companies online. At the same pension product or service if you live in. The internet and elsewhere, but this is a preposterous consideringmany. After you pay before the average cost of damage as well as policies will be $100-$400 or more insurance than if you choose a policy. Figure out what discounts giveninsurance, just because you can. Whether your classic car rental companies are now able to think about what they have suffered the worst thing to consider what excess you are orverify the student’s grades are qualified for the best deal on dog grooming. Would you like the olden days. Well-known amongst these small tips save you money on your premium? usedCompare the quotes you get. Quite simply, this is your fault, you may face once arrested or convicted of DUIs occur by those telling it. It is impossible for family insurancecombat. Being consistent is key. Also, personal injury by failing to appear less ”risky” car – a better deal on their website and sign-up for free or close to it.

 8. mio miglior modo di comunicare è il silenzio.Il mio mondo interiore è vuoto.Tutti vogliono parlare, occorre pure che qualcuno stia zitto.Farmi avanti? Neanche morto. Si facciano avanti gli altri. Non lo fanno? Significa che non interessa, quindi, perchè dovrebbe interessare a me? Il senso unico non porta da nessuna parte.

 9. Hey bro, I liked it. While the others do have valid points in regard to grammar, I can suspend my scrutiny and enjoy a good story when I see one. Though the ending was a bit soft… it didn’t seem like there was enough of a struggle to break free from whatever evil this was.Good shit regardless.VA:F [1.9.21_1169](from 2 votes)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.