Häng med då jag lär mig scraping

Jag är sjukt nyfiken på datajournalistik.

Nu har jag ingen erfarenhet, men jag är hyfsat bra på datorer och håller på att försöka lära mig programmera ordentligt. Genom åren har jag återkommit till det vid flera tillfällen, men nu börjar det faktiskt lossna allt mer.

Det känns som om de här två intresserna för journalistik och programmering skulle kunna mötas ganska bra i datajournalistiken.

För att motivera mig själv att ta mig igenom e-boken Scraping for journalists tänkte jag nu göra det inför öppen ridå. Och samtidigt dela med mig av det jag lär mig här på bloggen.

Så – ni som vill lära er något nytt och spännande: Häng med! Och ni som redan kan: Hjälp mig! Rätta mig! Förklara bättre! Bidra med egna praktiska övningsexempel!

Till att börja med är målet att publicera en instruktionsvideo i veckan – en per kapitel i boken. Den första finns längst upp i det här inlägget. Håll tummarna för att vi tar oss igenom hela boken. För visst verkar det spännande?

5 reaktioner till “Häng med då jag lär mig scraping”

  1. Mitt tips är att från kapitel åtta och framåt överväga att istället gå inför att lära sig python eller ruby för att få full frihet och inte vara bunden av hjälpprograms begränsningar.

  2. Precis vad jag har letat efter!
    Redan första avsnittet gav ett klart tidsbesparande verktyg.
    Jag hänger gärna med och hoppas du fixar en video i veckan :).

  3. Tack för en intressant och lärorik blogg! Tänkte hänga på scraping-skolan, men stöter på problem redan i första momentet. Illavarslande… Har provat att klistra in olika url:er, inklusive precis den som du använde i exemplet (har även skrivit in övrigt exakt som i exemplet) men får bara upp #ERROR! i cellen och meddelandet Bearbetningsfel. Lösning?

  4. Hej Emma! Tråkigt att du inte får det att fungera. Jag vet inte riktigt vad det kan bero på. Ibland kan man få med konstiga tecken då man kopierar och klistrar in – till exempel kan det bli förväxlingar av ”vanliga” och typografiska citattecken. Kanske kan du kopiera in den kod du använt här i kommentarerna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.