Så fixar du fantastisk batteritid på din mobil

image
Ibland går det riktigt långt.

De flesta som byter från en dum till en smart mobil slås av två saker.

– Oj, vad mycket den kan göra.

Och – Oj, vad fort batteriet dog.

Den tråkiga nyheten är att en smart telefon med en stor färgskärm aldrig med dagens teknik kommer att nå de batteritider man kan förvänta sig från en gammal osmart mobil med pytteliten skärm utan färger. Dels för att den skärmen drar mindre batteri per minut den är igång – dels för att du har igång den färre minuter en vanlig dag på grund av dess bristande funktionalitet.

Den som längtar tillbaks till en mobil som ”man bara kunde ringa med” och som däremellan kunde ligga på standby dag efter dag efter dag, rekommenderas att besöka närmaste tekniklada och införskaffa senaste 200-kronors-mobilen som marknadsförs som en ”enkel bastelefon”, de säljs ofta i paket med nytt simkort!

(Och ja, ibland vill man faktiskt ha just en sån mobil, eller flera. Till exempel om man ska vara mottaglig på ett icke spårbart mobilnummer och/eller vill lämna bort en icke spårbar mobil till en källa för att kunna hålla kontakten i ett känsligt grävjobb. Men det är en annan historia.)

De flesta av oss fortsätter emellertid använda vår smarta mobil och de flesta av oss fortsätter förbanna den usla batteritiden.

Men den goda nyheten är att det finns saker man kan göra. Som på allvar förbättrar läget.

Här mina viktigaste tips (som de funkar på Android-lurar, det mesta gäller även för andra operativsystem men vägarna kan vara annorlunda).

1) Minska ljuset!
De tillfällen då du behöver starkt ljus på din skärm är lätt räknade. Och om du sätter ljusstyrkan på ”Automatisk” så kommer telefonen att fixa nivån åt dig. Skeptisk? Testa en vecka! Om du tycker att automatiken hamnar fel så försök välja en permanent nivå som är den lägsta du kan tänka dig utan att bli konstant irriterad.

2) Minska timeout-tiden!
Du behöver inte ha skärmen igång mer än nödvändigt. Ställ ned tidsgränsen för den automatiska timeouten. Testa med en minut eller kortare, höj om du märker att du blir tokig.

Och nej, detta behöver inte betyda att du måste väcka skärmen stup i kvarten, eller vidröra den för att den inte ska dö. Det finns smartare lösningar. Användare av Samsung Galaxy 2-4 ställer in telefonen på att hålla koll på om man tittar på den (ja, det låter lite läskigt men fungerar ganska bra), övriga läser nästa punkt.

3) Installera en automatiserings-app.
De kan heta Tasker och vara avancerade, eller Automateit och vara enklare – eller Smart Actions och vara installerade från början i en Motorola. (Mer om skillnaderna, och länkar till apparna, hittar du här.) Poängen är densamma: de hjälper dig minska batteriförbrukningen på de sätt du väljer. Till exempel genom att styra så timeout-tiden fotsätter vara lång där du behöver det – kanske när du kör webbläsaren och eboksläsaren? – men i övrigt håller sig kort. Eller genom att du gör så telefonen automatiskt börjar…

4) Koppla ned uppkopplingarna när skärmen slås av.
Exempelvis wifi, bluetooth (som du ju rentav kan ställa in så den bara slås på när du talar i telefon) och mobildata.

Okej, din telefon blir en dummobil när skärmen är av (signalerar fortfarande för samtal och sms men inte för ”näthändelser”) och du kan riskera en chock av inflödet av mejl, Facebook-uppdateringar och tweets när du slår igång skärmen nästa gång – men sparar batteri gör det!

5) Installera en spara batteri-app.
En mer fokuserad och mindre mångfunktionell variant. Du får inte möjligheten att göra alla andra grejer du kan med en automatiserings-app (t ex ”Starta ett Youtube-klipp med Für Elsie varje gång jag får ett sms från mamma”) men samtidigt kan man enklare ställa in mer precisa styrningar av batterihjälpen (”Slå av wifi när jag går hemifrån”).

En app jag själv använt, och som finns i både enkel gratisversion och mer avancerade betalvarianter, heter Juice Defender.

6) Håll skärmen svart!
Det är i de flesta fall en skillnad på marginalen, men om du till exempel använder Twitterappen Tweetdeck (omnämnt i denna post) eller artikelläsaren Pocket (som vi skrivit om här) för kommunikation eller läsning en halvtimme på väg till respektive från jobbet så kan det göra synbar skillnad på batteritiden om du använder apparnas ”light” eller ”dark” theme – åtminstone på mobiler med vissa sorters skärmar.

7) Skaffa extra kraft!
Det finns en uppsjö av portabla extrabatterier för mobiltelefoner, mer eller mindre smarta och mer eller mindre skrymmande. Från mobilskal med inbyggt batteri, till externa enheter som laddas separat – men å andra sidan kan användas till flera olika mobiler. Jag har under perioder använt de sistnämnda, och erkänner gärna att de 99 dagar av 100 mest känns som ett onödigt vikttillskott i väskan eller jackan. Men inte den hundrade.

8) Använd fler enheter!
Det kan låta som ett fånigt och/eller konsumistiskt tips men det är framför allt mycket bra för telefonens batteritid. Sitter du vid en dator? Självklart kan du köra både Tweetdeck och Facebook på den. Har du en surfplatta? Givetvis tar du emot uppdateringarna lika gärna där.

Om du dessutom har möjlighet att låta dessa koppla upp sig via egna 3/4G-anslutningar så låt dem göra det. Mobilen som surfpunkt må vara bekvämt, men en klassisk USB-3G-sticka till laptopen gör telefonen användbar även när du lämnar kaféet.

Vilka är dina bästa batteritips? Fyll på i kommentarerna!

Uppdaterat 130506: Fyllt på med tips nr 5 och 7, efter kloka tips från omgivningen.

6 reaktioner till “Så fixar du fantastisk batteritid på din mobil”

  1. En annan ganska självklar, men smart grej är att – i stället för att bära tunga power packs – köpa ett vanligt extrabatteri och ha med sig. Ofta precis vad man behöver. Det gör jag.

    1. Tack, bra tips! Åtminstone så länge man kan byta batteri i mobilen. Apple och oroväckande många Android-tillverkare tänker annorlunda.

  2. Ett annat tips är att stänga av ”Platstjänster”, att telefonen ska kolla av var du befinner dig drar massa energi…

    1. Tack för bra tips! I nyare versioner av Android ska detta såvitt jag förstår vara ganska hårt reglerat, så apparna inte ska kunna använda t ex GPS:en annat än när det verkligen behövs, men med äldre versioner (som många fortfarande har i sina mobiler) kan denna funktion vara ett stort problem.

      Sedan finns ju också integritetsargumentet – varken som journalist eller som privatperson kanske man vill att apparna ska kunna se var man befinner sig hela tiden.

  3. vill också lämna tips/synpunkter på nallarnas ekonomin – summerar några saker här; juice defender är kanske bäst, platstjänsten behöver ingen (småbarnsföräldrar vars barn har lur, men bara deras ska vara på) etc. ljuset, bakgrund, samt app-killer (t.ex air-droid har flera funktioner, men dödar appar och man ser resultat mm, även hur många procent kvar), man ser till att antalet appar i luren hålls nere och de man har verkligen är ’killed’! – det sista är viktigt att kolla manuellt för alltför många appar slås på direkt efteråt utan att du vet om det. ljusstyrka och mörka toner – givetvis…det är mina ’basgrejor’ för min android. samt att när jag gör saker då luren och datoren kopplas samman – då med kabel; tycks spara kräm samt säkrare…och mejl-koll; s behöver man ’pusha’ fram mejlen hela tiden? välj hur ofta! och bara för vilka mappar osv. nästa punkt har alltid facinerad mig; varför har folk wifi; n på? eller ens har luren på 3g (när man kan välja 2g?)? för det mesta så data/prat kan man tanka ner även när luren är ställd på 2g…även om inte, då tanka ner ’paket’ – är bäst. ej roaming (är du kanske i vildmark och ej har telia som din operatör, då..) dessa är några, enkla (när man gör listan till sin i ’skallen’ då kommer du alltid ställa din(A) lur(ar) på , på det viset…automatiskt, så att säga. en sak till; appar som ska göra saker åt dig – automatiskt – gör ofta inte det. kolla noga och ifall ej, då fimpa appen och kolla annan. och en sista sak; kolla med vänner, bekanta mm om nya appar (och funktioner – allt känner man kanske ens till för lurar kan vara dumsmartare än dess användare). utbyt info – precis som här. själv har mer än fördubblat tiden mellan laddning m min android (inte absolut den senaste men funkar bra och har inte alltför bråttom skaffa senaste, typ varför om nuv. funkar väl? och känner den väl..utöver dessa tips (ovan) så självklart låter man lap-top, läsplattor etc göra sitt och ha nallen enbart vad man använda sig av den förr..surfa, läsa böcker, kolla porr/spel etc det gör man med andra apparater än nallen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *