Hej journaliststudent – så kan ditt gräv bli din biljett till Gräv!

Jag sitter i styrelsen för Föreningen grävande journalister, en förening som nog är mest känd för Gulspaden och grävseminariet. Ett av Sveriges finaste journalistpriser och en av branschens mest välbesökta sammankomster.

Läsare av den här bloggen har läst mig tjata förr om värdet av Gräv. För min yrkesutveckling har seminarierna varit en kunskaps- och inspirationsboost som inte mycket annat kommit i närheten av. Kombinationen av hundratals skarpa kollegor och rader av spännande programpunkter – plus en häftig fest med prisutdelning och barhäng – slår det mesta.

Tyvärr finns en tråkig tröskel, framför allt för studenter som vill gå: priset. Även det speciella studentpriset är fyrsiffrigt och tusenlappar har man sällan gott om under utbildningsåren.

Vi vet att många journaliststudenter gärna skulle gå på Gräv om de bara hade råd. Vi vet att många journaliststudenter är intresserade av granskande journalstik och bedriver egen under sin utbildning, inte sällan på en rätt kvalificerad nivå.

Därför har FGJ nu lanserat något som jag härmed helt skamlöst tar bloggen i anspråk för att marknadsföra ytterligare, nämligen följande dubbelnyhet:

Föreningen grävande journalister, FGJ, kommer inför Grävseminariet 2014 att dela ut fem stipendier à 3 000 kronor till studenter som under det senaste året har producerat granskande journalistik under sin utbildning. Pengarna ska användas till deltagande på grävseminariet i Umeå.
FGJ inför också ett stundentmedlemspris. Alla som studerar på eftergymnasial nivå kan bli medlemmar för 195 kronor per år (ordinarie 395 kronor). Efter ett år övergår medlemskapet till ett ordinarie.
/…/
Ansökan till stipendierna ska vara föreningen tillhanda senast den 15 januari 2014 och innehålla kortfattad motivering samt dokumentation av det journalistiska arbetet i form av länkar till jobben eller kopior. Mejla till kansli@fgj.se eller skicka till FGJ, c/o JMK, Box 27861, 115 93 Stockholm. Styrelsen utser stipendiaterna och den som söker måste vara medlem i FGJ.

Du som grävt under studentåret – sök! Om du inte grävt än – gör det nu! Och sök före 15 januari!

(Hela pressmeddelandet kan läsas på FGJ:s hemsida.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *