Så hittar du utrikes nyheter om ditt ämne

Härom dagen gjorde jag en variant av mytomspunna elfte tipset i min post om hur man hittar nyheter.

Jag gjorde nyhet av någon annans nyhet.

I detta fall var det kollegorna på norska NRK som följt bantningsföretaget Healthzone i spåren till Estland. Deras granskning visade att bolaget inte stod att finna på någon av de adresser de uppgett, man kunde inte ens hitta den uppgivna vd:n på hans påstådda hemadress.

NRK:s motsvarighet till Plus, med det stencoola namnet FBI, hade sänt reportaget några dagar tidigare, men för en svensk publik var det förstås helt nytt.

Allt oftare spränger våra stories nationsgränserna. Det kan handla om ett estniskt bantningsbolag som säljer kryddblandningar i Sverige och Norge, eller ett svenskt jättebolag som gör affärer med diktaturer. Flyktingöden, bärplockare, turistströmmar…stora eller små stories går över gränserna ofta och snabbt.

Och vi vill förstås veta när de ämnen vi är intresserade av uppmärksammas i andra länder!

Jag har tidigare rekommenderat Google Alerts som ett verktyg för att hålla koll på ämnen på nätet – ”fiska i framtiden” efter nyheter var de än dyker upp.

Tyvärr fungerar Google Alerts inte särskilt bra för att hålla koll på utrikes omnämnanden, helt enkelt eftersom det inte finns någon möjlighet till landsavgränsning (som jag kunnat hitta). Eventuella utrikes stories kommer att drunkna i alla som hittas här hemma.

Dock finns en fiffig omväg via Google News, alltså Googles speciella nyhetssökmotor, som har olika internationella editioner.

Låt oss säga att vi vill följa vad amerikansk press skriver om Telia i spåren av Uppdrag gransknings avslöjanden.

 

Då börjar vi med att välja den amerikanska versionen av Google News. Landsväljaren är numera tydligt placerad strax under sökrutan. Alla länder finns tyvärr ännu inte, men USA tillhör av någon anledning inte de bortglömda.

(När du gjort valet kommer du att märka att du hamnar på en slags löpsedel för amerikanska nyheter, som kan vara nog så spännande att fastna i en stund. Men stålsätt dig nu och läs vidare!)

När vi valt USA-versionen gör vi Telia-sökningen precis som vanligt, och får då en träfflista som (under en – gissningsvis sponsrad – svensk länk till Telias hemsida) toppas av Reuters kvällstelegram om UG:s avslöjande.

 

Vi vill nu prenumerera på denna US-News-sökning, och hoppar därför längst ned på sidan. Här kan vi välja – precis som i Google Alerts – mellan att prenumerera via e-post eller via RSS (lilla orangea knappen). Om RSS-lösningen krånglar (vilket den gör ibland för mig) kan man försöka hitta fram till själva feeden (på väg till Google Reader finns en liten Feed-knapp på den förhandsgransknings-sida som dyker upp) och copy-pasta feedens webbadress (biten som kommer efter view-source:) till sin Google Reader. (Hur man startar prenumerationer på feed-adresser visar ju Elias förtjänstfullt här.)

 

Om sökordet är ovanligt hos den aktuella News-editionen kan man räkna med att det i träfflistan också kommer att dyka upp träffar från andra länder – till exempel Sverige om det handlar om Telia – men resultaten du sedan får i din prenumeration kommer ändå att i huvudsak vara land-specifika.

Vad ska man då använda detta till? Tja, några exempel:

  • Har ni ett företag som är verksamt på en konsumentmarknad i utlandet? Håll koll på vad som skrivs om dem där!
  • Har ni ett viktigt bolag på orten med utländska ägare? Håll koll på deras aktiviteter i hemlandet. (Omvänt förstås svenska bolag med aktiva dotterbolag eller filialer i andra länder.)
  • Bedrivs det forskning vid ert universitet eller universitetssjukhus som kan tänkas få spridning? Håll koll på i vilket mån den uppmärksammas i andra länders nyheter.
  • Har orten ett rockband, en konstnär eller en författare som påstås fira internationella triumfer? Håll koll och var först med nyheten om nästa fina pris vederbörande kammar hem på obskyr festival i fjärran.
  • Blir er/a kommun/er uppmärksammade i sina vänorter?
  • Och viktigast förstås: hur ofta blir er redaktion creddad av utländska medier? 🙂

Lägg gärna in en internationell prenumeration för mycket än en för lite (så länge du inte väljer ord som ger för många träffar). Du behöver bara göra sökproceduren en gång, medan utdelningen kan bli flerfaldig åren som följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.