Vi har tidigare tipsat om dokumentärserien Amerikas fördolda stater, om övervakningsskandaler, politiska intriger och journalistik.
Förra gången tog vi upp det (numera) bevingade uttrycket The Guinness is good, som användes när reportrarna från The Guardian meddelade chefen att Edward Snowden verkade vara den han utgav sig för att vara.
Den här gången kan vi väl nämna turerna när jätten New York Times efter påtryckningar från Bush-regeringen avstår så länge från att publicera avslöjanden om massövervakning, att reportern börjar förbereda en bok där allt ska avslöjas – inklusive tidningens undfallenhet mot makten…
Jag erkänner gärna att mitt intresse för frågorna som dryftas i den här dokumentären förmodligen är ovanligt stort. Men jag slås också av hur många frågeställningar som inte bara handlar om övervakning, underrättelstjänster och politiska prioriteringar – utan också om journalistik och publicistiska överväganden. Inte alltid i efterhand smickrande för de inblandade.
Dokumentärserien plockades av rättighetsskäl bort från SVT Play en tid efter sändningarna i höstas, och kommer att göra så även denna gång.
Men ett antal dagar har man på sig att kolla – åtminstone om man läser denna post vid publiceringen eller under de närmast följande veckorna.
I bästa fall har man rentav dagar kvar på julledigheten som med fördel kan ägnas åt denna lysande thriller. Den är som en blandning av West Wing och Homeland, fast i verkligheten.
(Och på tal om Edward Snowden: om någon till äventyrs missade min kollega Carolina Jemsbys exklusiva intervju med den amerikanske visselblåsaren, så finns bitarna samlade här.)