– Det är som att komma in i världens största bibliotek, och få hjälp av en bibliotekarie med röntgenblick som blixtsnabbt scannar igenom alla böcker för att se vilka som har de och de orden i den och den följden.
Beskrivningen kommer från en god vän som för första gången testat Google Books. Han skulle på kort tid skriva en bok om ett land han visste mycket om, men där de personliga erfarenheterna måste kompletteras med uppgifter från referenslitteratur.
Böcker och uppgifter han till stor del kom att hitta via Google Books.
Googles bokprojekt är känt för många som ”jättescanningen Google håller på med där dom inte kommit överens med förlagen om publiceringen”. Och det är en korrekt sammanfattning: Google har gett sig på att scanna all världens böcker men hittills inte kommit överens med all världens förlag om villkoren för en eventuell publicering. Därför är bara en del av böckerna i Google Books läsbara i sin helhet.
Men många, många är ändå helt sökbara! Och i många fall får man dessutom upp ett avsnitt från texten som visar sammanhanget runt sökträffen. Och även om det inte finns något textavsnitt så får du alltid upp information som gör att du kan köpa boken, eller beställa den på ett (vanligt) bibliotek.
(Här Googles egen ”Om”-sida, och här Wikipedias beskrivning av projektet.)
Och om du tror att det bara handlar om engelskspråkiga böcker: börja söka! Av de miljoner som hittills scannats in är en inte oansenlig del svenska. Till och med inom det relativt smala ämnet journalistik.
Vi kan t ex pröva att söka begreppet ”God journalistik”…
…som ger 279 träffar, bland annat i Nils Hansons bok Grävande journalistik:
Den intresserade kan även söka exakta begrepp i skönlitteraturen:
Och här kan man se sammanhanget kring just denna formulering i en av Sjöwall/Wahlöös böcker:
Testa dina favoritämnen på svenska: företaget du följer, politiken du bevakar, kommunen du bor i…
Typiska användningsområden kan också vara:
- Att hitta exakta litterära citat.
- Att hitta böcker där personen NN, popgruppen XX eller begreppet YY varit omskrivna.
- Att lokalisera ursprunget till ett uttryck som inte har någon trovärdig källhänvisning på nätet.
- Söka böcker på engelska där Carl Bildt nämns.
- Över huvud taget hitta info om sånt som kan tänkas finnas omskrivet i böcker och inte (bara) på nätet. (Dvs ganska mycket om man tänker efter.)
Vad hittar du när du testar bibliotekarien med röntgenblicken? Dela med dig i kommentarsfältet!
cizgt4
51165o
qqh4ch
rj03tq
vlhlpc
73e27x