Ring NYPD!

Det var kväll på den regionala tv-redaktionen. Programledaren, som också var redaktör för sena sändningen, diskuterade kvällens nyhet med kvällsreportern. Som var jag.

Det var ”kvällens nyhet” i singularis, för det fanns bara en enda. Den var å andra sidan rätt dramatisk. En kvinna hade tagit det barn hon inte hade vårdnaden om och satt sig på ett plan till New York. Nu hade Örebropolisen kontaktat New York-polisen och inväntade besked om vad som skulle hända. Och vi inväntade besked från Örebropolisen.

Då kom vi på det.

– Vi testar att ringa NYPD!

Tanken svindlade. Det finns gränser mellan länder och geografiska och kulturella avstånd och språkbarriärer och svårigheten att hitta numret och krånglet att ringa svt:s utlandsväxel och…

…och vi gjorde det ändå. Vi ringde NYPD.

När de svarade frågade jag stapplande:

– Hello…do you have a press spokesperson?

Personen i andra änden svarade avmätt att de var typ hundra personer där på pressavdelningen – vad ville jag veta?

– Well, there is thist woman coming from Örebro…

Presstalesmannen i andra änden tog detaljerna och lovade att återkomma. Jag la på och tittade på programledaren, som var lika fascinerad som jag. Det gick att ringa NYPD! Det gick att prata med New York-polisen! Okej, de skulle säkert inte ringa tillbaks men det var häftigt att ha ringt upp dem.

En halvtimme senare ringde de tillbaks. Och berättade att kvinnan nu var gripen och skulle sättas på det-och-det planet tillbaka till Sverige.

Och vi antecknade och skrev telegram till sena sändningen.

En stund senare ringde Örebropolisens presstalesman.

– Ja, nu har vi lite information här…

Vi höll god min och tog emot den. De hade fått veta att NYPD nu gripit kvinnan och skulle sätta henne på det-och-det planet tillbaka.

Varje journalist ska alltid försöka komma så nära händelsen som möjligt. Andra- och tredjehandskällor ska i möjligaste mån undvikas.

Samtidigt har vi på redaktionerna stora psykologiska murar som hindrar oss från att – exempelvis – ringa utlandssamtal. Eller inte nödvändigtvis från att ringa, men från att komma på tanken att vi ska ringa. Örebropolisen har ju lovat att ringa tillbaks när de vet!

En kväll på Tvärsnytt lärde vi oss att man fick svar snabbare om man ringde direkt till NYPD.

En kommentar till “Ring NYPD!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.