En bild kan inte prata (men kan få andra att göra det)

I dag ger Marja Grill ett tips som kan vara användbart i både den mest förhörsliknande ansvarsintervjun och det mjukaste personporträttet.

Visa mig en bild från en konferens, och jag ska berätta mina bästa minnen av hur bilder kan återskapa minnen.
Visa mig en bild från en konferens, och jag ska berätta mina bästa minnen av hur bilder kan återskapa minnen.

Jag kom att tänka på Don Borelli, fd FBI, när jag läste tidningen. Det var en teknik som han brukade använda för att få folk att prata, som han berättade om på ett seminarium på IRE i somras.

När man ska intervjua någon som är lite nervös, eller stressad, eller bara inte minns riktigt det den ska prata om, så är det en bra idé att använda rekvisita. En bild är superbra.

– Vi brukar fråga om personen vi vill ha hjälp av kan tänka sig att titta på lite bilder, sa Don Borelli, och det är en sån liten sak att göra att de slappnar av. Det kan vara vilka bilder som helst. Sedan kan vi styra samtalet mot att prata om det vi vill. Då är de inte lika nervösa.

Och precis det här, att styra intervjupersonens blick och tankar mot en bild istället för mot dig, och styra bort från nervositeten i situationen att vara intervjuad, är faktiskt smått genialiskt. Särskilt om man tar det ett steg till, och använder en bild som styr tankarna och reportaget mot att handla om det du vill.

Ett klassiskt och roligt sätt är att ta med sig en bild på en nytillträdd politiker, eller vem det än är du ska porträttera, och fråga folk på stan vem hen är, vad de tror hen jobbar med och så vidare. Det funkar också att ta med ett dokument, en kolbit, ja i princip vad som helst som isbrytare i en ”folk på stan”- enkät. (Eller en tv-studio.) Det väcker nyfikenhet, och får folk att stanna upp och öppnar för samtal om ämnet.

DN:s Karin Eriksson tog ett steg till i denna konst i en intervju med Stefan Löfven. Oftast görs en intervju om året som gått för sig, och en fotograf eller redigerare väljer i efterhand ut bilder som visar det man pratat om. Men här hade teamet valt att välja bilderna först och sedan låta Löfven kommentera de bilderna och situationerna från året som gått. Det fick en väldigt upptagen person som har varit med om mycket omvälvande under året att faktiskt gå tillbaka i minnet och berätta om sina känslor när bilden togs. Det är jag inte är säker på att han hade gjort annars.

 

Marja Grill