”You may very well think that. I couldn’t possibly comment.”
Citatet kommer från huvudpersonen i House of Cards, en hyllad brittisk miniserie som nu moderniserats och amerikaniserats av Kevin Spacey, David Fincher m fl för Netflix.
(Serien går alltså inte i en traditionell tv-kanal först för att sedan nå streamingtjänsterna flera år senare, utan här är det premiär hos nätjätten, och den som vill kan se flera avsnitt på rad redan från premiären. Ett för många kanske drastiskt uttryck för förändringarna inom tv-världen.)
Huvudpersonen är en trotjänare i det regerande partiet, som förbigås av en tillträdande regeringschef och reagerar på detta genom att…
Ja, detta är inte en blogg som ägnar sig åt spoilers. Däremot åt rekommendationer. Och denna berättelse kan rekommenderas.
Jag har sett hela den brittiska serien, både när den gick i svt på 90-talet och härom året då den repriserades av någon av de mindre reklamkanalerna.
Av den amerikanska nyinspelningen har jag hittills bara sett första delen och det har rests frågetecken kring om Spacey och kompani ska lyckas fylla kostymen de tagit på sig – och om berättelsen klarar transformationen från det brittiska politiska systemet till det amerikanska.
Den som inte vill chansa bör kanske överväga en dvd-beställning av originalet innan man kastar dig över Netflix-eposet.
Men varför tar vi nu över huvud taget upp detta på en journalistblogg?
Därför att en icke oansenlig del av detta politiska drama handlar om journalistik. Om maktspel och källor och konsekvenser.
Och mer precist: om fördelar och nackdelar med att skaffa sig en lysande läcka som man sätter sig i beroendeförhållande till – ett ständigt aktuellt ämne inte minst i dagar av nya journalistroller och debatter om nära politikerumgänge.
House of Cards fyller sin plats på vilken journalistikutbildning som helst. Eller redaktionskonferens. (Okej, en lång konferens.)
Dessutom är det en spännande, rolig och fascinerande saga. Definitivt i den brittiska och förhoppningsvis också i den amerikanska versionen.
Och citatet då, dagens rubrik?
Det är formuleringen som huvudpersonen använder för att bekräfta uppgifter.
”You may very well think that. I couldn’t possibly comment.”
Tro det eller inte – i serien känns det fullständigt logiskt.
Uppdaterat 140407: Nu finns det brittiska originalet också på Netflix. Så nu är alla ursäkter borta.
Hej där! Efter att ha flyttat till en ny stad i Sverige kände jag mig ensam och längtade efter att träffa någon som delade mina sexuella intressen. Jag snubblade över Erotiska Noveller och började läsa de spännande berättelserna. Det var då jag fick idén att skriva om mina egna erfarenheter och se om det fanns någon där ute som kände likadant. Inom kort fick jag svar från en man som delade min kärlek till rollspel. Vi träffades i Uppsala och hade en fantastisk kväll där vi levde ut våra fantasier. Vi klädde ut oss och förlorade oss i våra roller, och det var som att vi var i vår egen lilla värld.