Så hittar du nätets plankare

Inför valet 2006 deltog jag i en historiskt unik och mycket uppmärksammad granskning av politiska plagiat. Med hjälp av kontrolltjänsten Urkund (som vanligtvis används av skolor för att upptäcka plankade uppsatser) granskade vi riksdagsmotioner, och fann många exempel på att våra folkvalda copypastat sina åsikter direkt från olika intresseorganisationer.

Expressen fångade upp.

Bland annat visade det sig att Moderaternas motion om tandvården – skriven av blivande ministern Cristina Husmark Pehrsson – var kopierad ord för ord från Privattandläkarnas förening.

Undersökningen fick kritik från politiker som tyckte att det var självklart att ”lyssna på andra”, men utsågs om jag minns rätt (hittar inte artikeln) till årets näst största snackis i Almedalen efter Alliansens utspel om fastighetsskatten.

(Det ”historiskt unika” bestod för övrigt i att Rapport och Aktuellt samarbetade om granskningen, något som fram till dess varit en otänkbar tanke på svt. Researcher var lysande Linda Larsson Kakuli som jag senare bland annat haft glädjen att samarbeta med vid fjolårets stora Fas 3-granskning, och reporter från Aktuellt var Jan Wallentin, numera mest känd som succéförfattare.)

Granskningen upprepades härom året förtjänstfullt av DN:s reporter Kristoffer Örstadius, som är datorkunnigare än vi var, och således inte behövde hjälp av Urkund utan genomförde sin granskning med hjälp av ett eget script.

Men detta är verkligen ett område där utvecklingen sprungit framåt de senaste åren. I dag behöver man varken ta hjälp av ett företag eller skriva ett eget script för att kontrollera plagiat.

Det räcker att gå till sajten Copyscape, en webbtjänst som kollar plagiat mot övriga webben. Skriv in länken till den text du vill kontrollera, tryck på enter – klart!

Nu kan du själv!

Du får antingen besked om att Copyscape inte hittat något, eller så får du en eller flera träffar. Dessa visas sedan i ett extremt tydligt gränssnitt med de överensstämmande delarna rödmarkerade.

Gratisversionen visar ett begränsat antal träffar. Om man vill se flera kan man enkelt köpa sökningar på ett premiumkonto, till en mycket låg kostnad.

De tester jag själv gjort visar att sajten fungerar utmärkt för den som vill undersöka inspirationer över nätet – till exempel för att granska politiska plagiat, eller söka egna texter som använts utan tillstånd.

Tipstack till Peter Forsman som berättade om bland annat just Copyscape (och även mycket annat spännande) på ett ”nätektiv”-seminarium på IIS härom dagen.

2 reaktioner till “Så hittar du nätets plankare”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.